Ice Cube

In een reeks profielen van hedendaagse sterren deze week Ice Cube, die als de streng religieuze militair Chief Elgin in Three Kings zou blozen van de vloeken en vulgariteiten die hij als rapper van `Niggers With Attitude' aan elkaar rijmde.

Er zijn maar een paar woorden nodig om de carrière van rapper-acteur Ice Cube samen te vatten: `Boyz N the Hood'. Niet alleen was dat de titel van een nummer dat hij als zestienjarige schreef en verkocht aan collega Easy E, maar het werd ook de naam van de film waarin hij vijf jaar later als acteur zou debuteren. Maar of hij nou rapt of acteert, het gaat bijna altijd over South Central Los Angeles, de wijk waar Cube op 15 juni 1969 als O'Shea Jackson werd geboren, en waar het geweld van de gangs en het spervuur van de raps het klimaat bepalen. De jongens uit de buurt zetten de toon, al is de rapper Ice Cube heel wat militanter dan de acteur.

Als rapper is Cube in Nederland waarschijnlijk het bekendste, want van de vijftien films die hij maakte, is er hier maar een handvol uitgebracht (waaronder het geflopte Anaconda in 1997). Dan zorgden de anderhalf jaar dat hij voorman was van het controversiële `Niggers With Attitudes', waarvoor hij nummers schreef als Fuck Tha Police en Gangsta Gangsta en door de FBI op de hielen werd gezeten wegens opruiende teksten, voor meer naambekendheid.

Later ging hij solo en maakte platen als AmeriKKKa's Most Wanted en Death Certificate, conceptalbums over de opkomst en ondergang van de `zwarte man'.

En toen was er opeens de acteur, in een overdonderende rol in John Singletons filmdebuut Boyz N the Hood (1991), dat voor het eerst het gewelddadige South Central aan een breder publiek liet zien. Cube's vertolking balde al zijn jeugdervaringen samen, zo leek het. De film kreeg Oscarnominaties voor script en regie, volgens verbolgen tongen om te maskeren dat de jonge zwarte acteurs die in dit ruig-realistische gangsterdrama werden gelanceerd (naast Cube nog Cuba Gooding Jr en Laurence Fishburne) niet genomineerd waren.

Het is verleidelijk om te concluderen dat Ice Cube, die nu als de streng religieuze militair Chief Elgin in zijn eerste Hollywoodproductie Three Kings zou moeten blozen van de vloeken en vulgariteiten die hij als rapper van `Niggers With Attitude' aan elkaar rijmde, meelift met de trend om rappers rollen in Hollywoodfilms te geven. Opvallend is het wel dat ook collega godfather van de gangsta rap Ice T, maar ook uiteenlopende rappers als LL Cool J, Will Smith en Queen Latifah (recentelijk te zien in The Bone Collector), het buitengewoon goed doen. Volgens LL Cool J komt dat omdat rappen meer met acteren te maken heeft dan rock 'n' roll (ook al zo'n veelgemaakte crossover tussen film en popcultuur). Anderen zien in de invloed van zwarte rapartiesten in Hollywood de verwachte emancipatie van de Afro-Amerikaanse cultuur. Voor Ice Cube is het vanzelfsprekend dat hij zich naast zijn acteerwerk ook als scenarioschrijver (van de in eigen land succesvolle ghetto comedies Friday, 1995 en Next Friday, 2000), regisseur (The Player's Club, 1998) en producent (van Boyz N the Hood-kloon Dangerous Ground, 1997) is gaan opwerpen. Volgens hem doen filmmakers en rappers namelijk precies hetzelfde: verhalen vertellen.

    • Dana Linssen