Getergde invaller Tomasson velt Lazio Roma

Met een uitgestoken middelvinger wees Jon Dahl Tomasson gisteravond in de richting van trainer Leo Beenhakker. De Deense aanvaller had zojuist zijn tweede treffer gemaakt tegen Lazio Roma. De matchwinner van Feyenoord, die ook de gelijkmaker voor zijn rekening nam, uitte zijn woede over zijn reserverol. De trotse Beenhakker nam na afloop van de wedstrijd de uitdrukking `gouden wissel' nog net niet in de mond. Hij toonde begrip voor de reactie van de boze Tomasson. Beenhakker betwijfelde of de opgestoken vinger voor hem bedoeld was. Tomasson kon zich weinig meer herinneren van het voorval. ,,Het is misschien de emotie geweest'', aldus Tomasson vanmorgen. ,,Ik bied pas mijn excuses aan als uit de beelden blijkt dat ik iets heb misdaan.''

Tomasson ging na zijn heroïsche invalbeurt op de schouders van zijn medespelers. Hij toonde geen blijdschap. ,,Ik was nog boos over de beslissing van de trainer'', verklaarde hij. ,,Maar ik heb na afloop in mezelf gejuicht.'' De held van de avond bewaarde gemengde gevoelens aan de Italiaanse trip. ,,De trainer kan toch ook wel zien dat ik heel goed in vorm ben'', zei Tomasson.

Even verderop peuterde Beenhakker met een stoïcijns gezicht aan zijn bebloede linkeroor. Hij had de verwonding naar eigen zeggen opgelopen door een enthousiaste sprong van keeperstrainer Doesburg in de dug-out van Feyenoord. Beenhakker reageerde indirect op de middelvinger van Tomasson. ,,Ik ben blij dat hij getergd was. Hij heeft zijn teleurstelling moeten verbijten en heeft op een prachtige manier zijn gram gehaald'', verklaarde Beenhakker.

Tomasson was dit seizoen meestal verzekerd van een basisplaats bij Feyenoord. Hij speelde 17 van de 24 competitieduels. Hij maakte meer indruk met zijn loopvermogen dan met zijn trefzekerheid. De schaduwspits scoorde slechts zes keer. Hij was bliksemafleider van centrumspits Cruz, wiens luiheid werd gecompenseerd door de werklust van Tomasson. ,,Een speler naar mijn hart. Hij verzaakt nooit'', verdedigde Beenhakker meermalen zijn voorkeur voor de Deense international.

Tegen Lazio was Tomasson het slachtoffer van een tactische keuze van zijn trainer. Beenhakker prefereerde een opstelling met twee aanvallers en vier middenvelders. Cruz werd dit keer gesecondeerd door de Afrikaan Kalou, die minder dan de Surinamer Van Gobbel het slachtoffer was van oerwoudgeluiden uit het vak met racistische Lazio-fans. Toen Kalou na de pauze door een spierblessure in de kleedkamer moest achterblijven, was Tomasson zijn logische vervanger.

Drie kwartier kreeg de nummer 10 van Feyenoord om zijn gram te halen. Hij begon onopvallend aan zijn invalbeurt, maar hij kreeg steeds meer ruimte van de slordig verdedigende thuisploeg. Tomasson schoot eerst een bal over het doel van Lazio. Vervolgens combineerde hij twee keer handig met Cruz, die vanuit een moeilijke postitie net niet raak schoot. De Argentijn voelde zich duidelijk beter op zijn gemak met Tomasson in de buurt; volgens Beenhakker een gevolg van de ondoorgrondelijke wetten in de voetbalsport. ,,Als iedereen begint te roepen dat Kalou moet spelen, zul je net zien dat hij een mindere dag heeft'', doceerde de winnende trainer.

Een kwartier voor tijd zorgde Tomasson voor de gelijkmaker van Feyenoord. Hij stond in buitenspelpositie toen Samardzic – juist ingevallen voor De Visser – de bal met veel gevoel voor het Italiaanse doel speelde. Met een hard en hoog schot wierp de geheel vrijstaande Tomasson de ergste frustraties van zich af. Hij was zich na afloop niet bewust van de overtreding. ,,Stond ik buitenspel? Was die bal zo lang onderweg? Geluk moet je blijkbaar afdwingen'', reageerde Tomasson in bijna vlekkeloos Nederlands.

Zijn tweede en beslissende doelpunt kwam tot stand na een verdedigingsfout van de Argentijnse veteraan Sensini. Tomasson reageerde alert en schoot de bal dit keer hard en laag in het doel van Lazio. In een tijdsbestek van zes minuten had Feyenoord, dat eerder ontsnapte aan nog een tegendoelpunt toen Mancini op de paal kopte, een 1-0 achterstand omgebogen in een 2-1 voorsprong.

Aan het eind van de eerste helft had de Argentijnse geweldenaar Véron de score op bijzonder fraaie wijze geopend. Hij lobde de bal na een acrobatische sprong met de buitenkant van de rechterschoen over doelman Dudek in het doel van Feyenoord. Beenhakker sprak na afloop over een mazzelgoal. Hij zal anders oordelen als hij vandaag de videoband afdraait.

Véron was halverwege de tweede helft slachtoffer van een tactische wissel van trainer Eriksson, die zijn pas herstelde sterspeler wilde sparen voor de komende competitiewedstrijd. Daarmee maakte de Zweedse coach voor de tweede keer een beoordelingsfout. Na een uur spelen had hij aanvaller Inzaghi al vervangen voor middenvelder Stankovic. Eriksson onderschatte de veerkracht van Feyenoord en kreeg na afloop felle kritiek van de Italiaanse journalisten. Beenhakker verweet zijn collega ,,misplaatste arrogantie''.

Lazio, de club met een begroting van 150 miljoen gulden, werd in de slotfase gekleineerd door Feyenoord, de club met een budget van 55 miljoen. Een tikje hautain speelde de bezoekende ploeg de bal rond, daarbij hartstochtelijk aangemoedigd door de eigen supporters.

Feyenoord gaat na de 2-1 zege op Lazio alleen aan de leiding in groep D van de Champions League. Met twee punten voorsprong op Lazio en Chelsea, die de komende weken om beurten op bezoek komen in Rotterdam, heeft Feyenoord een reële kans zich te kwalificeren voor de kwartfinales. De beste twee ploegen van elke groep plaatsen zich voor de volgende ronde. ,,We hebben nog een lange weg te gaan'', temperde Beenhakker de feeststemming.

    • Jaap Bloembergen