D'n Anwas beschuldigt Rabobank van fraude

De Rabobank Doetinchem wordt er van beschuldigd geld te hebben verduisterd van de beleggingsclub D'n Anwas in Doetinchem. Rabobank Nederland wil niet op de aantijgingen ingaan. ,,Daarover is nog geen contact geweest tussen de nieuwe besturen van Rabobank Doetichem en van D'n Anwas'', meldt de bank in een verklaring. Wel geeft de bank toe dat bij het Doetinchemse filiaal regels zijn overtreden, wat is onderschreven door een extern accountantsonderzoek. ,,Dat hebben wij ter kennis gebracht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE).''

Gisteravond kondigde het bestuur van D'n Anwas aan nieuwe feiten te zullen onthullen. Uit onderzoek van een gespecialiseerd bureau is de beleggingsclub gebleken dat de Rabobank Doetinchem met een inleg van 7,8 miljoen gulden zo vaak heeft geschoven, dat met de inleg van miljoenen in drie jaar tijd een omzet van 1,9 miljard gulden is gerealiseerd. Dat leverde de bank provisies en beheerskosten tot 8,3 miljoen gulden in die periode op.

Ook heeft de Rabobank Doetinchem volgens het bestuur van D'n Anwas in 1997 1,8 miljoen gulden uitgekeerd aan een cliënt die geen lid was van de beleggingsclub. Het bedrag zou wel ten laste van D'n Anwas zijn gebracht. ,,Bovendien hebben effectentransacties plaatsgevonden tegen een aanzienlijk hogere waarde dan de werkelijke beurskoers, waardoor D'n Anwas is benadeeld'', stelt bestuurder C. van Klaveren.

Het bestuur beschuldigt de bank er ook van zich niet aan de afspraak te hebben gehouden om vooral te beleggen in fondsen met weinig koersschommelingen. (ANP)