Dagen van bedrijf Oininio geteld

Spiritueel centrum Oininio moet weg uit het kapitale pand in Amsterdam, eist de verhuurder. De dagen van Oininio lijken geteld.

Ronald Jan Heijn, oprichter van het `spirituele warenhuis' Oininio, erkende het gisteren in de rechtszaal voor het eerst: Oininio is in de huidige vorm niet meer levensvatbaar. Na de aanvraag van het faillissement, in januari, eiste woningebouwvereniging Het Oosten dat Heijn het kapitale pand tegenover het Centraal Station vóór april ontruimt. In een laatste pleidooi voor zijn afgekeurde `doorstart-plan' onthulde Heijn zijn meest recente visie: ,,New Age - daar zitten we nu in, dus dat is een oud verhaal. We kiezen nu voor het commerciële pad.'' De rechter oordeelt dinsdag.

Het bedrijf van Heijn verkoopt `spirituele' literatuur en muziek en heeft een grandcafé, sauna en massagecentrum. Met name de cursussen die Oibibio geeft voor managers leverden te weinig geld op. Het geduld van woningbouwvereniging Het Oosten is nu op, zo bleek tijdens de zitting.

In mei vorig jaar kocht Het Oosten het Oibibio-pand van Heijn omdat hij grote financiële problemen had. Hij kon de hypotheek niet meer aflossen en betaalde regelmatig het salaris te laat uit aan zijn personeel. Sinds mei heeft de verhuurder – Het Oosten – geen huur ontvangen. Telkens vroeg Heijn om geduld omdat hij ,,in gesprek'' was met nieuwe investeerders. Maar geld kwam er nooit. Ook het businessplan van Heijn voor de `doorstart' van Oininio (ondermeer op het internet) is volgens de accountant van Het Oosten (van KPMG) slecht onderbouwd. Directeur F. Bijdendijk van Het Oosten: ,,Het waren veel woorden maar geen verhaal.''

Oininio bestaat zeven jaar en heeft alleen verlies geleden. Aanvankelijk investeerde Heijn miljoenen van zijn privévermogen – hij is de zoon van de in 1987 vermoorde Gerrit Jan Heijn – in Oininio maar dat geld is nu op. Vorig jaar sloot hij de noodlijdende Oininio-vestigingen in Nijmegen en Groningen.

Afgelopen vrijdag had Het Oosten definitief geëist dat Heijn het pand verlaat, zodat er een andere, betalende, huurder in kan. Daardoor heeft Heijn geen eerlijke kans gekregen, betoogde zijn advocaat P. de Vos, want de nieuwe investeerders wilden juist maandag een financiële garantie geven. Heineken had zich gemeld, zegt Heijn, evenals een Amsterdams fitnesscentrum en een landelijke schoonheidszaak. ,,Het Oosten kan dus een miljoenenclaim verwachten. Het is duidelijk dat de woningbouwvereniging gewoon van het gezeur af wil'', aldus De Vos.

De kritiek vanuit de Tweede Kamer was vorig jaar groot toen de woningbouwvereniging het grote pand kocht om Heijn te helpen, omdat woningbouwverenigingen tot taak hebben de voorraad goedkope woningen op peil te houden. Heijn schrijft de `harde' opstelling van Het Oosten daarom toe aan ,,de nieuwe wind uit Den Haag''. Bijdendijk van Het Oosten erkende gisteren dat hij geen financiële risico`s meer kan lopen met Heijn. ,,Het kan zo gewoon niet langer.''