Carré-ballet van Hans van Manen

Hans van Manen maakt opnieuw een ballet speciaal voor het Amsterdamse theater Carré. De wereldpremière is op 2 mei. Het Nationale Ballet en Koninklijk Theater Carré brengen tot en met 9 mei het Van Manen-programma Fifty-Fifty in de Carré-piste.

Naast dit ballet, waarmee Erasmusprijs-winnaar Van Manen op dit moment bezig is, bevat het programma Van Manens balletten Trois Gnossiennes, Black Cake en het videoballet Live, dat hij in 1979 ook speciaal voor Carré maakte. Coleen Davis, eerste soliste van Het Nationale Ballet die in '79 de wereldpremière van Live danste, neemt nu met diezelfde voorstelling afscheid van de danswereld. De 40-jarige ballerina werkte ruim 22 jaar voor Het Nationale Ballet. Ze vervulde hoofdrollen in Het Zwanenmeer, The Sleeping Beauty, Giselle en Romeo en Julia. In 1986 won ze de Gouden Theaterdansprijs. Drie jaar later ontving ze de eerste Alexandra Radius-prijs.

Live is het eerste videoballet uit de Nederlandse danshistorie. Dankzij rechtstreeks in het theater uitgezonden beelden kon hun publiek voor het eerst ook close-ups van de dansers zien. Van Manen dacht dat het ballet alleen voor Carré geschikt was, maar inmiddels heeft hij het ook in Bonn en Edinburgh geënsceneerd. (ANP)