Bush verslaat McCain ruim in drie staten

George W. Bush heeft zijn positie in de Amerikaanse voorverkiezingen gisteren versterkt met overtuigende overwinningen op John McCain in Virginia en de staat Washington.

Ook in North Dakota, waar Republikeinen op caucusbijeenkomsten hun favoriete kandidaat konden aanwijzen, won Bush met gemak.

Vice-president Al Gore boekte een duidelijke overwinning op zijn rivaal Bill Bradley in de staat Washington, de enige voorverkiezing die de Democraten gisteren hielden. Gore kreeg 72 procent van de stemmen, Bradley 27 procent. De campagne van Bradley heeft problemen, omdat de voormalige senator uit New Jersey nog niet één voorverkiezing heeft gewonnen.

In de strijd om de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen, waarbij nu eens de een, dan weer de ander de overhand heeft, komen de uitslagen van gisteren Bush zeer gelegen. Vorige week verloor hij in twee staten van McCain (Michigan en Arizona), nu heeft hij de wind weer in de rug voor Super Tuesday, 7 maart, als kiezers in Californië, New York en tien andere staten stemmen.

Als winnaar in Virginia krijgt Bush alle 56 gedelegeerden van die staat naar de nationale conventie, waar de Republikeinen deze zomer hun presidentskandidaat aanwijzen. Hij versloeg McCain met 53 tegen 44 procent. De meeste Republikeinen stemden op Bush, de meeste Democraten en onafhankelijke kiezers die meededen aan deze open voorverkiezingen voor de Republikeinse nominatie prefereerden McCain. In North Dakota kreeg Bush 76 procent van de stemmen, McCain niet meer dan 19 procent. Ook in Washington won Bush ruim: 59 tegen 38 procent. Bush heeft nu ruim twee keer zoveel gedelegeerden als McCain.

De felle aanval die McCain maandag deed op twee leiders van conservatieve christenen, de dominees Pat Robertson en Jerry Falwell, lijkt Bush geholpen te hebben. Conservatieve christenen kwamen in groten getale op en stemden massaal op Bush.

De Democratische kandidaat Bill Bradley had hoge verwachtingen van de voorverkiezing in de staat Washington, waar hij een groot deel van de afgelopen week campagne heeft gevoerd. Zijn campagne raakte in het slop na zijn nederlagen tegen Gore in Iowa en New Hampshire. Bradley had gehoopt op steun van onafhankelijke kiezers, maar McCain bleek zo populair bij die groep dat de kansen van Bradley snel slonken. Speculaties in de Amerikaanse media dat Bradley de handdoek in de ring zou gooien, leidden tot een verklaring waarin de kandidaat benadrukte dat hij de strijd niet opgeeft.

dossier: www.nrc.nl