Beurs scherpt regels beursintroductie aan

De Amsterdamse effectenbeurs gaat de regels voor handel bij beursintroducties aanscherpen. `Bestensorders', waarbij beleggers aangeven nieuwe aandelen tegen elke prijs te willen verwerven, worden ontmoedigd.

Amsterdam Exchanges (AEX), de eigenaar van de Amsterdamse effectenbeurs, heeft dit gisteren bekendgemaakt. Aanleiding hiervoor is het fiasco rond de beursgang van Via Networks, drie weken geleden. De beurs toen al een onderzoek aan naar een aanpassing van de regels bij beursintroducties.

Beursorders die niet in reële verhouding staan tot de prijs waartegen de aandelen zijn uitgegeven kunnen worden geweigerd. De Commissaris voor de Notering, die toezicht houdt op de handel, kan orders die teveel afwijken van de emissieprijs van de aandelen verbieden. Ook wordt het verwachte tijdstip van de notering eerder bekend gemaakt. Op de dag van de introductie wordt het orderboek al een kwartier voor opening van de beurs gepubliceerd, waardoor beleggers een beter beeld kunnen krijgen van de markt.

Tevens dienen hoeklieden voortaan vijftien minuten voor de eerste notering tot stand komt, een advieskoers aan te geven. Indien deze teveel afwijkt van de emissieprijs kan de Commissaris van de Notering tot uitstel van de eerste notering besluiten. De beurs raadt belggers met klem af `bestensorders' te plaatsen. ,,We hopen dat door dit met een grote toeter over Beursplein 5 roepen het signaal wordt opgepikt'', zegt een woordvoerder van de beurs.

De introductie van Via Networks, het eerste Internetbedrijf in Nederland met een notering aan de beurs, verliep problematisch omdat beleggers koste wat kost aandelen Via Networks wilden kopen. Hierdoor liep de introductieprijs van 21 euro in de loop van de dag op tot 89 euro. De Newyorkse schermenbeurs Nasdaq, waar de handel in Via networks begon toen die op het Damrak al was afgelopen, volgde de hausse van het aandeel echter niet. Het aandeel bleef hier steken op 40 dollar, ongeveer de helft van de waarde in Amsterdam. De kopers in Amsterdam zagen op de eerstvolgende handelsdag de waarde van hun aandelen halveren.

De AEX hoopt met de aangescherpte regels de beursgang van bedrijven stabieler te laten verlopen. Of het pakket maatregelen de gewenste uitwerking heeft, zal komende maand moeten blijken. Dan zal het populaire internetbedrijf World Online, waarvan bij beleggers hoge verwachtingen heersen, de eerste schreden op de beursvloer zetten.