Anton Dreesmann plotseling overleden

De ondernemer Anton Dreesmann, voormalig topman van het detailhandelsconcern Vendex, is vanochtend onverwachts overleden in een ziekenhuis in Utrecht. Hij is 76 jaar geworden. Dreesmann was in de jaren zeventig en tachtig de vormgever van wat hij zelf een `modern conglomeraat' noemde, een internationaal concern rond de Vroom & Dreesmann-warenhuizen.

Anton, een kleinzoon van een van de oprichters, was er eerst in geslaagd om de vele losse V&D-familiebedrijfjes tot een geheel te smeden. Vervolgens vervijfvoudigde hij de omvang van het concern door een eindeloze reeks overnames, van supermarkten en uitzendbureau's in Nederland tot warenhuizen in de Verenigde Staten en een financieringsbank in Brazilië.

,,Dreesmann was een man met veel visie en lef'', zei Jan Michiel Hessels, de huidige bestuursvoorzitter van Vendex vanochtend. ,,Het is niet velen gegeven om zoveel eigen ideeën in daden om te zetten. Hij stak echt boven het Hollandse maaiveld uit.'' Dreesmann, geboren in 1923 in Amsterdam, was tot 1988 de topman bij Vendex. Hij moest toen aftreden wegens gezondheidsproblemen en een conflict met zijn kandidaatopvolger Arie van der Zwan.

Behalve ondernemer was de jurist en econoom Dreesmann onder meer buitengewoon hoogleraar economie aan de UvA. Als een van de weinigen verzette hij zich in de jaren tachtig tegen de loonmatiging, het hart van het poldermodel.

NECROLOGIE pagina 13