Mortier: FPÖ is reden voor vertrek

Gerard Mortier, de Belgische artistiek directeur van de Salzburger Festspiele, dreigt op te stappen als Oostenrijk een ruk naar rechts maakt door de regeringsdeelname van de FPö van Jörg Haider. ,,Ik kan niet doorgaan een festival te leiden onder een regering waarin de FPö deelneemt, omdat het voor mij een ondemocratische partij is.'' Mortier zegt in dat geval te zullen vertrekken na het festival van deze zomer. Zijn contract met de Salzburger Festspiele loopt een jaar later af. Volgens Mortier zullen veel kunstenaars bij regeringsdeelname van de FPÖ ook weigeren nog langer naar Salzburg te komen. De Zwitserse regisseur Luc Bondy, vorige week maandag benoemd tot artistiek leider van het festival Wiener Festwochen, heeft gezegd van zijn contract af te zien als de culturele aangelegenheden in Oostenrijk in handen zouden komen van de FPö. (AFP)