Gezond verstand

Na jarenlang schipperen met het wankele evenwicht van `de nuance' benadert NRC Handelsblad eindelijk het niveau van de-gezond-verstand-krant. Onder het fiere vaandel Lux et Libertas meldt de commentator in de krant van 21 januari: ,,Nederland telt twee à drie keer zoveel arbeidsongeschikten als andere rijke postindustriële economieën, en ook meer mensen met rsi (muisarm), chronische vermoeidheid, whiplash en dergelijke moeilijk te controleren ongemakken.''

Dat is taal waarvoor geen enkele werkgever zich behoeft te schamen. De suggestieve zinsnede kan slechts tot één conclusie leiden: zet dat stelletje slampampers maar eens aan het werk. In andere bewoordingen is dat ook de strekking van het commentaar. Een als `ze' niet willen (of zeggen dat niet te kunnen) is er altijd nog dat andere aloude adagium: wie niet werkt zal niet eten.