Techfondsen zetten beurs op licht verlies

De koersen van de meeste technologiefondsen op het Damrak stonden vanochtend in de min. Grootste daler was ASM Lithography dat de koers zelfs met 5 procent zag dalen.

Omdat ongeveer de helft van de 25 hoofdfondsen op een kleine plus stonden, bleef het verlies van de AEX-index beperkt tot 0,8 punt op 636,59. Daarmee bleef Amsterdam achter bij de toonaangevende beurzen in de rest van Europa, die bijna alle een redelijke stijging konden laten zien.

De verliezen van de technologiefondsen op het Damrak volgden de daling in dezelfde sector op Wall Street een dag eerder. Van de lichte daling op de technobeurs Nasdaq had ASML het meeste last. De koers van de Veldhovense toeleverancier aan de chipindustrie daalde met 5 procent tot 119,05 euro. Zelfs positieve analyses van enkele effectenhuizen konden die daling niet voorkomen. ASML bevond zich in goed gezelschap. Ook Philips daalde, met 2,25 euro op 151,50, evenals kabelbedrijf UPC dat 3,50 euro verloor op 131,50. Automatiseerder Getronics leverde 1,15 in op 72,75.

Uitzondering was KPN. Het telecombedrijf meldde vanochtend een langlopende order van de belastingdienst te hebben gekregen die een waarde heeft van minimaal 300 en maximaal 500 miljoen gulden. Het aandeel won 2,30 euro aan op 95,90. Partner KPNQWest moest wel een stapje terug doen, met 0,80 euro tot 70,20.

Op de lokale markt was CSS Holding de uitschieter. Dit automatiseringsfonds steeg met meer dan 10 procent tot 29,80 euro. De onderneming uit Den Bosch had op een analistenbijeenkomst laten weten meer in Internet en e-commerce te gaan investeren.

Ook de uitgeverijen lagen er goed bij. Het handelshuis Buhrmann was een van de grootste stijgers met een sprongetje van 0,50 euro op 21,00 euro. Ook Endemol was na de stijging van gisteren, toen bekend werd dat het concept van Big Brother aan een Amerikaanse televisiemaatschappij was verkocht, nog populair. Het aandeel van het amusementsconcern werd 2,65 euro duurder op 66,90.

Het financiële concern ING boekte vanochtend een winst van 1,6 procent tot 53,75 euro. Bestuursvoorzitter G. van der Lugt maakte gisteren bekend dat ING Direct, de internationale `thuisbank', nog dit jaar activiteiten begint in Frankrijk en Italië.

Het chemieconcern DSM ging met 1,8 procent omhoog naar 32,90 euro. DSM heeft aangekondigd de productie van penicilline drastisch te zullen reorganiseren. Ongeveer 1.000 banen zullen daarbij de komende twee, drie jaar verdwijnen en enkele fabrieken worden gesloten. Volgens DSM is de prijs van de infectiebestrijder wereldwijd onderuit gegaan door een forse overcapaciteit in de productie ervan. Branchegenoot Akzo Nobel, dat evenals DSM naast de chemie ook actief is in de productie van medicijnen, ging iets omlaag, met een halve procent tot 78,65 euro.