Gevelbouwer alsnog failliet verklaard: 132 banen weg

De Vries Robbé Gevelbouw, fabrikant van aluminium gevels, puien en raamkozijnen, is gisteren door de rechtbank in Dordrecht failliet verklaard. De 132 personeelsleden van het bedrijf in Gorinchem is ontslag aangezegd. Vakbond FNV Bondgenoten verwijt de leiding van de onderneming wanbeleid.

De Vries Robbé Gevelbouw verkeerde al langer in problemen. Vorig jaar juni verkocht moederbedrijf De Vries Robbé de verlieslijdende dochter aan de Duitse investeringsmaatschappij Forex Lloyd. Hierdoor trachtte het beursgenoteerde moederbedrijf zelf uit de financiële malaise te ontkomen.

De Dordtse rechtbank heeft mr. P. Nuiten aangesteld als curator. Hij gaat onderzoeken of De Vries Robbé Gevelbouw in afgeslankte vorm kan voortbestaan. Nuiten geeft zichzelf daarvoor een maand de tijd. Gedurende deze periode moeten de schuldeisers geduld hebben. ,,Ik doe verder geen mededelingen, om de kansen op een doorstart niet te schaden'', aldus de curator.

Voor F. Szablewski, bestuurder van FNV Bondgenoten, kwam de faillissementsaanvraag als een verrassing. ,,Dinsdag was op een haar na een akkoord bereikt over de herfinanciering van het bedrijf en schuldsanering. Het schijnt dat er op het laatste moment nog problemen gerezen zijn over een half miljoen gulden voor de betaling van salarissen.'' De schuldenlast van het bedrijf zou inmiddels 40 tot 45 miljoen gulden bedragen, waarvan 34 miljoen gulden aan de bank. Bij Gevelbouw was niemand bereikbaar voor een toelichting.

De vakbondsbestuurder beticht opeenvolgende directies van Gevelbouw ervan de afgelopen jaren verkeerd beleid te hebben gevoerd. De bond zou overwegen naar de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof te stappen, die een onderzoek kan instellen naar mogelijk grove fouten van de bedrijfsleiding.

De Vries Robbé Groep kocht het gevelbouwbedrijf in 1998 van BTG Holdings. Al snel bleek het verliesgevend en werd het verkocht aan Forex Lloyd. Forex raakte vervolgens in conflict met De Vries Robbé Groep, omdat ze voor de verkoop nog snel 1,6 miljoen gulden uit Gevelbouw zou hebben weggesluisd. De Vries Robbé zelf claimt nog 5 miljoen gulden van BTG Holding, waarop Forex ook weer aanspraak maakt.