Internationale Beurzen

LONDEN

Nieuwe cijfers over de Britse detailhandelsverkopen hadden vanochtend een stimulerende invloed op de beurshandel in Londen. In december bleken de verkopen met 0,6 procent toegenomen, hetgeen iets onder de verwachtingen was. Daarmee neemt de dreiging van hogere inflatie wat af, hetgeen beleggers op prijs stellen.

De index steeg vanochtend met iets meer dan een procent tot 6.354 punten. Grote uitschieters in positieve of negatieve zin waren niet te noteren. Ook het verslag van de Bank of England van de bijeenkomst eerder deze maand, toen tot een renteverhoging van een kwart procent werd besloten, baarde weinig opzien. Slechts één bestuurder van de acht, de Nederlander Willem Buiter, stemde voor een renteverhoging van een half procent. Als meer bestuurders de mening van Buiter hadden gedeeld, zou het verslag een negatieve invloed kunnen hebben gehad op de beurshandel.

FRANKFURT

De meeste fondsen op de Duitse beurs maakten vanochtend hun verliezen van de afgelopen dagen snel goed. De index steeg 1,5 procent tot 6.903 punten, vooral een gevolg van het positieve slot van de Amerikaanse Nasdaq gisteravond.

PARIJS

Ook de Franse beurs kende een vliegende start. De CAC-40-index steeg met 1,13 procent tot 5.662 punten. Nuts- en telecomconcern Vivendi zag de koers met 1,3 procent oplopen. Aanleiding tot deze stijging waren geruchten over het stopzetten van de besprekingen met het Duitse Mannesmann, dat nog steeds bescherming zoekt tegen een vijandige overname door het Britse Vodafone.

NEW YORK

De fraaie winstcijfers die enkele Amerikaanse bedrijven gisteren naar buiten brachten konden de aandelen op Wall Street nauwelijks van hun plaats brengen. De Dow-Jonesindex bewoog amper en eindigde 22 punten of 0,2 procent hoger op 11.030 punten. Nasdaq, met veel high-techbedrijven, deed het aanmerkelijk beter met een stijging van 1,74 procent op 4.167 punten.

Handelaren schreven de afwachtende stemming toe aan het uitstel van Greenspans spreekbeurt. Beleggers hadden gehoopt dat de voorman van de centrale banken in de VS een tipje van de sluier zou oplichten over de rente, maar de toespraak ging niet door wegens een sneeuwstorm.

Procter & Gamble rapporteerde een winst van 88 dollarcent per aandeel over het tweede kwartaal. Dat was beter dan verwacht, maar het fonds reageerde nauwelijks.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vanochtend hoger gesloten. De Nikkei-index steeg op een vriendelijk gestemde markt 216 punten, ofwel 1,14 procent, tot 19.111. Japanse technologiebedrijven als Toshiba, NEC en Canon waren door een hoger slot op Nasdaq erg in trek. Dat gold ook voor Sony. Beleggers hopen dat het elektronicaconcern spoedig de opvolger van zijn succesvolle spelletjescomputer Playstation op de markt zet.

Op de overige beurzen in Azië was de stemming overwegend positief. De Hang-Sengindex in Hongkong eindigde op een winst van 2,15 procent. In Singapore stegen de aandelenkoersen gemiddeld 0,92 procent. De index in Zuid-Korea sloot 0,64 procent lager.