Forse claim winkels in VS tegen Visa

Het Amerikaanse Wal-Mart, de grootste winkelketen ter wereld, en een aantal andere ketens hebben een schadeclaim van ruim 8 miljard dollar (18 miljard gulden) ingediend tegen de Amerikaanse creditcardmaatschappijen Visa en MasterCard. Die zouden hun dominante positie op het gebied van creditcards hebben misbruikt om een pinpas (een debitcard) aan de man te brengen.

Wal-Mart en ketens als Sears Roebuck en Safeway hebben een klacht ingediend bij een rechtbank in New York. De eerste zitting is op 27 november. Volgens de aanklacht hebben Visa en MasterCard sinds 1992 te hoge tarieven gevraagd voor de afhandeling van transacties met de `debitcard', die op de Amerikaanse markt concurreert met de pinpas van banken.

Visa en MasterCard zouden detaillisten hebben gedwongen de nieuwe kaart als betalingsmiddel te accepteren. Weigerden ze dat, dan dreigden de creditcardmaatchappijen geen zaken meer te doen met de winkeliers.

De alternatieve pinpas van Visa en MasterCard vraagt zo'n 50 dollarcent (1,10 gulden) voor elke transactie en handelt die in twee à drie dagen af. Dat is veel sneller dan met een creditcard, maar wel prijziger. Bovendien is de debitcard gekoppeld aan de creditcards van Visa en Mastercard.

Als de detailhandelaren de zaak winnen, kunnen ze, zo schrijft de anti-kartelwet voor, rekenen op een verdriedubbelde schadevergoeding. Dat bedrag kan oplopen tot 24,3 miljard gulden. De Amerikaanse autoriteiten begonnen vorig jaar een onderzoek en hebben de creditcardmaatschappen al aangeklaagd wegens het overtreden van de mededingingswet. (AP)