Bouwbond wil lichtere metselstenen

De Bouw- en Houtbond FNV wil het maximumgewicht van metselstenen verlagen. Metselaars in de bouw mogen, wat de bond betreft, niet langer blokken die zwaarder zijn dan 6 kilogram optillen zonder de hulp van een kraan. Het huidige maximumgewicht ligt op 18 kilo. De bond heeft berekend dat metselaars onder deze omstandigheden 10 tot 15 procent meer kans maken om arbeidsongeschiktheid te raken dan de rest van de werknemers in de bouw. Eind vorig jaar konden de werknemers en de werkgevers, verenigd in de Stichting Arbouw, het niet eens worden over een verlaging van een maximum-gewicht tot 14 kilogram. ,,Blijkbaar zet de bond alsnog in op een extra verlaging en hoopt zij een compromis te halen'', denkt een woordvoerder van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB). (ANP)