Het dorstige volk heeft zo zijn zorgen

Het gaat goed met het hockey in Nederland. Om dat zo te houden, organiseerde de hockeybond KNHB zaterdag het tweede Nationaal Hockeycongres. De belangstelling voor de workshops was groot.

De directeur van hoofdsponsor Rabobank vertelde tijdens zijn welkomswoord voor het Nationaal Hockeycongres van de KNHB dat twaalf procent van de Nederlanders hockey nog steeds een kaksport vindt. En de accountant, die onder meer de baromzetten van de verenigingen had berekend, sprak in Utrecht tot de zaal met bestuurs- en commissieleden: ,,U bent een dorstig volk.''

Hockey zal, terecht of onterecht, altijd het imago van bier en dure mensen houden, maar daar vaart het zeer wel bij. Nog nooit had de KNHB zo'n hoog aantal leden (133.213) als nu. ,,Hockey vertegenwoordigt topsport, normen en waarden én veiligheid'', vertelde André Bolhuis, oud-international en tegenwoordig voorzitter van de hockeybond. ,,Dat vinden de mensen belangrijke zaken.''

Bondsdirecteur Johan Wakkie herinnerde zich de reactie van de politieman, die dienst had bij de wereldkampioenschappen van 1998 in Utrecht. ,,Hij zei me na het toernooi dat hij hoopte dat zijn kinderen zouden gaan hockeyen. Hij kende de sport niet, maar hij had zich tijdens de WK verbaasd over de mensen die er hadden rondgelopen. Ze hadden hem een prettige avond gewenst en ze hadden zelfs hun eigen glazen opgeruimd. Dat had hij nog nooit meegemaakt.''

Toch stak Bolhuis zaterdagmorgen in zijn toespraak de waarschuwende vinger op. Ook in hockey moet constant worden gewaakt voor ontsporingen. ,,We moeten met z'n allen blijven hameren op onze normen en waarden'', gelastte de voorzitter. Hij vertelde dat het laatste dodelijke slachtoffer van zinloos geweld, Daniël van Cotthem, een gewaardeerd hockeyer van het Schiedamse Spirit was geweest. ,,Zijn vader sprak in het openbaar op bijzondere wijze over de belangrijke rol die sport speelt bij de opvoeding'', aldus Bolhuis.

Zorg is er bij de KNHB ook over de vele verenigingen die volgens het financieel onderzoek van accountantsbureau BDO problemen hebben hun begroting sluitend te krijgen. Hoewel 187 clubs vorig jaar een groei in ledental hadden, was er ook bij 116 clubs een daling te bespeuren. Voor hen was het tweede hockeycongres het nuttigst. De ruim 500 vertegenwoordigers van 130 verenigingen hadden in drie sessies de keuze uit elf workshops. Daarin konden ze uitleg en advies krijgen over allerlei aspecten van het besturen. De belangstelling voor deze dag was zo groot dat lang niet alle aanvragen van deelnemers konden worden gehonoreerd.

Het was geen toeval dat Bolhuis zelf het eerst de bijeenkomst over fusie en samenwerking bezocht. Het zou voor sommige clubs de oplossing kunnen zijn om uit de problemen te komen of te blijven. De zaal, waarin dit onderwerp werd behandeld, was ook nauwelijks groot genoeg voor alle geïnteresseerden. ,,Ik had kunnen voorspellen dat jullie er ook zouden zijn'', zei de vertegenwoordiger van GHHC tegen zijn collega's van een andere club uit Groningen. GHHC was met een daling van het ledental met 12,8 procent een van de grootste verliezers van het afgelopen jaar.

De bestuursleden van de kleine clubs hoorden met verwondering de cijfers van de grote clubs aan. Kampong, waar de dochter van bondsvoorzitter Bolhuis in het 29ste elftal speelt, blijkt alleen al negentig trainers en coaches te hebben. Twaalf verenigingen binnen de KNHB hebben niet eens zo veel leden. Kampong streeft naar een `satelliet-model' met clubs, wier complex `vanuit de Domtoren te zien is'. Rotterdam, de grootste hockeyvereniging van Nederland met 1.523 leden, heeft volgend jaar na de verhuizing de beschikking over niet minder dan negen kunstgrasvelden. Dat gebeurt op een complex samen met het vele kleinere Aeolus, dat een hecht samenwerkingsverband met Rotterdam heeft gesloten. ,,De clubtrouw van vroeger bestaat bijna niet meer. Tegenwoordig moet je het echt verdienen door kwaliteit te leveren'', wist Rotterdam-voorzitter J. Hagendijk.

De ambitieuze KNHB streeft in 2010 naar 170.000 leden. ,,Ledengroei heeft weinig zin als er andere kant weer veel mensen vertrekken'', zei Bolhuis. Daarom was de workshop over ledenbehoud- en werving ook een van de best bezochte bijeenkomsten. Trimhockey – vrijblijvend en ontspannen trainen op meestal een doordeweekse dag – zit in de lift, zo viel te beluisteren. Een `risicogroep', zoals Bolhuis het noemde, is onder meer de categorie van 12- tot 18-jarigen. In die fase houden veel hockeyers het voor gezien. Een werkgroepje van jonge onderzoekers droeg gisteren enthousiast een groot arsenaal punten aan, dat vertrek van deze leden zou kunnen tegenhouden. Dat varieerde van ,,meer feesten en partijen'', tot ,,minder truttige kleding'' en ,,computers in het clubhuis''.

En zo probeerden honderden bestuurders van 's ochtends half elf tot laat in de middag nieuwe ideeën op te doen om hun clubs in de toekomst nog beter te kunnen leiden. Het congres van de hockeyers is uniek in de Nederlandse sport. De KNHB heeft ook het voordeel dat kennis over de meest uiteenlopende zaken in overvloed binnen eigen gelederen (clubs, sponsors) te vinden is. Vertegenwoordigers van zes andere sportbonden keken zaterdag, op uitnodiging van KNHB-directeur Wakkie, jaloers toe in Utrecht.