FMO steekt geld in bank Kosovo

De Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) is medeoprichter van de Micro Enterprise Bank (MEB), de eerste naoorlogse bank in Kosovo. De FMO heeft 22 procent van de aandelen in de bank, die vanochtend in Pristina voor het eerst haar deuren opende.

De belangrijkste taak van de MEB is het herstellen van het bankverkeer. De oorlog heeft de financiële sector in Kosovo lamgelegd. De nieuwe bank zal verder helpen bij de verstrekking van ontwikkelingsgeld voor projecten in het voormalige oorlogsgebied.

De overige aandeelhouders zijn banken en financiële instellingen uit Duitsland, Albanië en Bosnië. De Nederlandse regering ondersteunt de investering van de FMO met 3 miljoen euro (6,6 miljoen gulden).

De FMO is in 1970 opgericht als gezamenlijke onderneming van de Nederlandse staat en het bedrijfsleven. De Staat is met 51 procent de grootste aandeelhouder. (ANP)