Nederland in topvijf met successierecht

Nederland behoort tot de topvijf van landen waar de successierechten voor kinderen en echtgenoten het hoogst zijn. Iets minder dan 20 procent van de erfenis gaat direct naar de overheid. Zweden voert met 30 procent de ranglijst aan. Spanje en Frankrijk zijn goede tweede en derde. België bezet de vierde plaats.

Verscheidene landen, waaronder Australië, Israël, Luxemburg en Canada, heffen geen belastingen over de nalatenschap. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Ernst & Young in 32 landen over de hele wereld.

De onderzoekers zijn bij de berekeningen uitgegaan van een erfenis van 3 miljoen dollar (ruim ruim 6 miljoen gulden). De overledene liet in het fictieve geval een echtgenote en 3 kinderen achter, waarbij de helft van de nalatenschap naar de vrouw ging. Uiteindelijk moesten zij in Nederland gezamenlijk 20 procent van de totale erfenis aan de staat afdragen.

Per persoon verschilt het resterende bedrag naar Nederlands recht echter nogal. Echtelieden hoeven als een van hen overlijdt geen successie te betalen over de eerste circa 580.000 gulden. Over alles wat daarboven komt, moet wel belasting worden afgedragen. Voor kinderen geldt die vrijstelling niet.

Overigens zullen erfgenamen in Nederland niet vaak 20 procent van de erfenis kwijtraken: voor de eerste 40.000 gulden geldt een tarief van slechts 4 procent.

Daarna loopt het percentage geschaald op. Boven 1,6 miljoen gulden komt het pas op 27 procent, het hoogste percentage. In het voorbeeld zouden de kinderen in Nederland uiteindelijk per persoon zo'n 190.000 gulden betalen, terwijl de echtgenote bijna 6 ton kwijt zou zijn.

De mogelijkheden om een fiscale aanslag op de erfenis te voorkomen, wijken tussen landen niet sterk af. Vooral het schenken van giften aan kinderen en kleinkinderen tijdens het leven is gemeengoed. (ANP)