Filmmuseum blijft in Amsterdam

Het Filmmuseum blijft in Amsterdam en zal geen deel gaan uitmaken van het Instituut voor Beeldcultuur in Rotterdam. Dat is de uitkomst van het overleg tussen staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) en het bestuur van het Filmmuseum.

In een gezamenlijke verklaring hebben het ministerie van OC&W en de Stichting Nederlands Filmmuseum gisteren laten weten dat het Filmmuseum als zelfstandige instelling in Amsterdam blijft. Wel zal het museum meewerken aan nieuwe plannen voor een Centrum voor Beeldcultuur in Rotterdam. Het aandeel van het Filmmuseum in deze plannen is nog onduidelijk, maar het zal bescheiden zijn.

Met deze beslissing is het oorspronkelijke plan Las Palmas van de baan. In dit plan, met het Filmmuseum als een van de initiatiefnemers, was sprake van het samengaan van vijf instellingen op het gebied van film, fotografie en nieuwe media. Naast het Filmmuseum zouden vier Rotterdamse instellingen deelnemen: het Nederlands Foto Instituut, het Nederlands Fotoarchief, het Nationaal Fotorestauratie Atelier en V2.

Het Centrum voor Beeldcultuur zou gevestigd worden in het voormalige pakhuis Las Palmas op de Kop van Zuid in Rotterdam. Tot grote verbazing van staatssecretaris Van der Ploeg en de museumdirectie liet het bestuur van het Filmmuseum in november weten zich van het plan te distantiëren en niet naar Rotterdam te willen verhuizen.

Van der Ploeg, die na verschillende adviezen van de Raad voor Cultuur een voorkeur heeft uitgesproken voor de verhuizing van het Filmmuseum naar Rotterdam met behoud van publieksfuncties in de hoofdstad, heeft zich nu neergelegd bij het besluit van het bestuur. Het conflict tussen bestuur en directie van het Filmmuseum gaat echter onverminderd voort.

De tegenstelling tussen voor- en tegenstanders van verhuizing naar Rotterdam lijkt onoplosbaar. Directeur H. Blotkamp, voorstander van een verhuizing naar Rotterdam, is volgens een ingewijde in het museum door het bestuur `kaltgestellt'. ,,Openlijk verzet tegen het bestuur betekent ontslag, met het langetermijnbeleid mag de directie zich niet meer bezighouden.''

Een voorstel tot een compromis, in een brief van de directie van 10 januari, werd door het bestuur genegeerd. De directie heeft tegen het personeel verklaard niet uit zichzelf te zullen opstappen. Een vertrek, afgedwongen door middel van gerechtelijke stappen, lijkt dan ook de enige uitweg.

De gemeente Rotterdam is volgens een woordvoerdster teleurgesteld over het volgens Filmmuseum-voorzitter D. Istha `definitieve besluit', maar is blij met de bereidheid tot andere vormen van samenwerking. Op korte termijn zal in overleg met de Rotterdamse wethouder Kombrink een projectleider worden aangesteld die het Las Palmas-plan zal moeten bijstellen. De betrokken instellingen hebben tot 15 maart de tijd om hun plannen bij het ministerie van OC&W in te dienen.