Voorarrest verlengd in zaak-Tingen

De 29-jarige Angelique van E., die wordt verdacht van het doden van de 1-jarige Risanne Tingen uit Appelscha, blijft nog drie maanden in voorarrest.

Dit heeft de rechtbank in Leeuwarden vanmorgen beslist. De komende tijd wordt Van E. uitgebreid psychiatrisch onderzocht. Van E., die hoogzwanger is, werd in november tijdelijk op vrije voeten gesteld, maar is later weer op last van het hof vastgezet.

Risanne Tingen werd op 20 september vorig jaar dood in een sloot achter haar ouderlijke woning in Appelscha gevonden. Ze was uit bed gehaald en door verdrinking om het leven gebracht, op het moment dat haar ouders de hond uitlieten. Van E. heeft altijd ontkend.

Het OM gaf vanmorgen voor het eerst openheid over de aanklacht. Officier van justitie W. ten Kate somde tien punten op waaruit zou blijken dat er voldoende bewijs is tegen Van E. Ze zou onder meer voor Risanne's dood diverse malen hebben geïnformeerd naar het tijdstip van het uitlaten van de hond. Ook miste de familie een voordeursleutel kort nadat Van E. op bezoek was geweest. Volgens een psychiatrisch rapport zou de verdachte lijden aan het syndroom van Münchausen by proxy. Hierbij doet men zijn eigen of andersmans kind iets aan, om de aandacht op zichzelf te vestigen.