Internationaal

Londen

Een stijging van de kapitaalmarktrente en een daling van Wall Street eisten vanmorgen hun tol op de Europese beurzen. Hoewel de hogere olieprijs, op 26,30 dollar voor het Brent-termijncontract voor levering in maart – het hoogste niveau sinds 1991 – de olie-aandelen opstuwde, moesten de meeste andere fondsen over een breed front terug. Vodafone kon wel omhoog, met 3,4 procent. In Londen stond de FTSE-index tegen het middaguur op een verlies van 0,8 procent, op 6.452 punten.

Frankfurt

Mannesmann liet vanmorgen weten tot een overeenkomst te kunnen komen met het Franse Vivendi in het kader van zijn verdediging tegen het vijandige bod van het Britse Vodafone, vóórdat dit bod op 7 februari sluit. Het aandeel Mannesmann kon daarop vooruit met 2,25 procent. Deutsche Telekom was ook hoger, met 2 procent. De rest van de Duitse aandelen was in mineur. De DAX-index was 0,9 procent lager op 7.006 punten.

Parijs

Vivendi kon met 1 procent omhoog op het Mannesmann-nieuws. TotalFina kon ook omhoog, met 4 procent, maar daar hield het goede nieuws uit Parijs goeddeels op. De CAC-index was 1,2 procent lager op 5.603 punten.

Tokio

De effectenbeurs in Tokio is vanmorgen voor de tweede achtereenvolgende dag flink lager gesloten. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 299 punten (1,56 procent) tot 18.898. Fondsen in de informatietechnologie hadden te lijden onder winstnemingen. Ook elders in het Verre Oosten gingen de aandelenkoersen omlaag. De koersindex in Zuid-Korea kreeg een klap van 4,4 procent en in Hongkong zakte de Hang-Sengindex met 3,25 procent. De beurs in Australië sloot 1,45 procent lager.

New York

De effectenbeurs in New York heeft gisteren, de eerste handelsdag van deze week, averij opgelopen. Het Dow Jones-gemiddelde zakte met 162 punten tot 11.561. Dat was een daling met 1,38 procent.

Op Wall Street overheersten gisteren de zorgen over renteverhogingen. Indicator daarvoor was het rendement op obligaties dat boven de drempel van 6 procent uitkwam. Ook de stijgende olieprijzen deden de handel geen goed.

Dit sentiment had vooral effect op de `blue chips', de grote fondsen. Meevallende winstcijfers van concerns als Citigroup en Pfizer konden de stemming er niet echt in krijgen. Beide fondsen bevonden zich onder de talrijke verliezers. De Nasdaq-index trok zich, zoals zo vaak de laatste tijd, weinig aan van de malaise. De graadmeter voor deze beurs, waaraan veel hightechfondsen zijn genoteerd, sloot af met een winst van 1,64 procent op 4.131 punten.