Goed idee leidt tot platte komedie

In de Amerikaanse komedie Senseless gaan de zintuigen op rantsoen. De hoofdpersoon beschikt steeds maar over vier werkende zintuigen, en van minuut tot minuut weet hij niet welke dat zijn. Vaak laat degene het afweten die je juist op dat moment het meest nodig hebt: het zicht als je een net pak moet passen, het gehoor als je een telefoongesprek voert, de tast als je met een mooi mens in bed ligt. Het is een mooi idee dat in Senseless niet al te mooi mag zijn. Anders is er geen tijd meer over voor poep- en piesgrappen. Senseless werd geregisseerd door Penelope Spheeris, die in Wayne's World (1992) liet zien dat zelfs de platste grappen en grollen ontroerend konden zijn. In Senseless lukt dat haar niet. Ditmaal speelt het verhaal zich niet af onder de white trash in kleinsteeds Amerika, maar gaat over een zwarte underdog die het tot beursanalist wil schoppen. De grappen gaan niet alleen over poep- en pies, Sheeris en haar scenario schrijvers hebben ook geprobeerd grappen over ras en rijkdom te maken. Als blijkt dat een zwart meisje een rijke blanke vader heeft zegt de hoofdpersoon tegen hem: ,,U kon zeker niet van de chocola afblijven.'' Ook de hedendaagse subculturen kregen in de film een plaatsje. De body piercings van de kamergenoot van onze student moeten

bij voorbeeld vaak voor komische afleiding zorgen.

De hoofdpersoon van Senseless wordt gespeeld door Marlon Wayans, een komiek die nu eens niet uit de stal van Saturday Night Live afkomstig is, maar, net als Will Smith, furore maakte in een sitcom. Wayans is de bekendste van een heel stel acterende broers. In Amerika wordt hij het vaakst vergeleken met Jim Carrey. Net als Carrey heeft Wayans een rubberen lichaam en beschikt hij over de gave zowel aantrekkelijk als imbeciel te zijn. Maar het materiaal dat hem in deze film wordt aangereikt is niet zo goed dat hij ooit Carrey's niveau bereikt. Een goed idee en een nieuw talent worden in Senseless meteen verramsjt.

Senseless. Regie: Penelope Spheeris. Met: Marlon Wayans, David Spade, Rip Torn, Tamara Taylor, Matthew Lillard. Op huurvideo uitgebracht door RCV Home Entertainment.