Snel scannen

Er zijn van die producten waarvan je meteen begrijpt wat het nut is. Pennen die kunnen scannen en lezen bijvoorbeeld. Stel, je neemt een lijvig rapport door of leest een handleiding. Fragmenten die je wilt onthouden of bewaren, zul je moeten arceren met een markeerstift of overtikken.

Veel handiger zijn apparaten waarmee je de tekst kunt scannen en meteen in een elektronisch geheugen kunt laden. Als dat geheugen vol zit, kan de tekst via een infraroodverbinding of een seriële kabel naar een pc of zakcomputer worden gestuurd.

Technisch is dat allemaal mogelijk, maar in de praktijk valt het toch flink tegen. Op de vakbeurs Comdex in Las Vegas probeerden we de QuickLink Pen van WizCom Technologies, een Israelisch product dat 149 dollar kost, omgerekend zo'n 320 gulden.

De pen is, net als de andere hier genoemde producten, niets anders dan een zeer kleine computerscanner. Met de pen schuif je over de tekst die je wilt inlezen en korte tijd later kunnen de woorden op een LCD-schermpje worden afgelezen. Voor de herkenning van de tekst dient zogenaamde OCR software. OCR staat voor Optical Character Recognition, oftewel tekenherkenning. De pen herkent gedrukte letters en zet deze om in kale computertekst, beter bekend als ASCII. Iedereen die wel eens gewerkt heeft met OCR-software weet dat de herkenning niet perfect is. Er worden nogal eens woorden gemist of niet herkend. WizCom garandeert een nauwkeurigheid van 97 procent, wat boven het gemiddelde ligt.

Die nauwkeurigheid werd naar onze ervaring bij lange na niet gehaald. Na iedere gescande regel moesten we controleren of de tekst wel was herkend en vaak moest het over omdat we een foutmelding kregen. Bovendien kunnen maar een paar regels tegelijkertijd worden gescand. Een heel artikel scannen wordt wel erg tijdrovend.

Er kunnen in totaal duizend pagina's tekst worden opgeslagen, die in losse bestanden bewaard kunnen worden. De gegevens kunnen desgewenst in programma's als Word en Excel worden ingevoerd. De pen heeft een geheugen van 2 megabyte, dat desgewenst kan worden uitgebreid. WizCom levert onder de noemer Quicktionary ook nog een pen die fungeert als woordenboek. Scan een woord en je kunt de uitleg of de vertaling op het schermpje aflezen.

WizCom is niet de enige fabrikant die zo'n mini-scanner heeft ontwikkeld. Hewlett Packard introduceerde een aantal maanden terug de CapShare, geen pen, maar een kleine handscanner, die omgerekend zo rond de duizend gulden kost. Het apparaat kan visitekaartjes, kranten en tijdschriften scannen, en in de zogenoemde `flip chart modus' zelfs een geschreven vel van een flip-over. Scan je losse alinea's van een artikel uit een krant of tijdschrift dan wordt de tekst automatisch aan elkaar gelijmd. Om een hele pagina te scannen heb je ongeveer twintig seconden nodig. De tekst wordt bewaard in het PDF en TIF-formaat.

Officieel heet het dat CapShare alles kan scannen, zelfs kleurengrafieken, zij het dat die wel in zwart-wit worden weergegeven. Bij glanzend papier of een verfrommelde krant laat CapShare het echter nogal eens afweten. Bovendien lukt het scannen alleen als het apparaat contact met het papier blijft maken.

Toegegeven: de technologie staat nog in de kinderschoenen en zal de komende jaren ongetwijfeld verder verfijnd worden.

Op dit moment proberen fabrikanten de consument vooral te overtuigen met veel `extra's'. Neem de Zweedse C-pen, die onlangs nog een belangrijke Europese technologieprijs in de wacht sleepte. Het apparaat kan faxen, e-mailen, vertalen en zelfs schrijven. Met de pen gevormde letters worden omgezet in getypte tekst die op het display zichtbaar is. Indrukwekkend, maar wel erg overbodig.