Aids-remmers

Sir Richard Sykes, de hoogste baas van geneesmiddelenfabrikant Glaxo Wellcome, is van huis uit geen econoom, zoals zijn meeste collega's in de farmaceutische industrie, maar microbioloog. In zijn toelichting op de resultaten van het concern ontvouwt Sykes daarom ook altijd zijn visie op de ontwikkelingen in de geneesmiddelenindustrie.

Zijn eenvoudige doch kernachtige economische visie luidt: voor medicijnen is altijd een markt. ,,Je kunt argumenteren dat het slecht is voor de farmaceutische industrie om al die mensen te genezen. Maar er zijn zoveel ziekten. Het zal niet makkelijk zijn om ze allemaal te genezen'', zei Sykes twee jaar geleden in een vraaggesprek.

Glaxo's meest succesvolle eigen ontwikkeling is Zantac, het meest voorgeschreven medicijn tegen maagzweren ter wereld. Glaxo ontwikkelde ook de aids-remmers Retrovir en Zovirax. Glaxo Wellcome ontstond in 1995 uit een fusie tussen Glaxo en Wellcome.

De laatste keer dat geneesmiddelenfabrikant Glaxo Wellcome in Nederland in het nieuws kwam na het afblazen van de vorige fusiepoging met SmithKline Beecham in februari 1998, was in oktober van datzelfde jaar. Glaxo moest toen toegeven dat 700 Nederlandse apothekers een contract hadden afgesloten met het bedrijf waardoor ze korting kregen op Glaxo-medicijnen. De gemiddelde apotheker verdiende daarmee 10.000 tot 15.000 gulden per jaar.

In ruil voor de kortingen verkochten de apothekers alleen nog maagzuurremmers van Glaxo en verstrekten ze de farmaceut gegevens over de afzet van andere geneesmiddelen. Inmiddels heeft minister Borst (Volksgezondheid) afspraken gemaakt met de apothekers die een einde moeten maken aan de een-tweetjes met de farmaceutische industrie.