Massaal protest tegen straatgeweld

Ongeveer twintigduizend mensen hebben gisteravond een stille tocht in Vlaardingen bijgewoond, die was georganiseerd als protest tegen de gewelddadige dood van de 17-jarige Daniel van Cotthem afgelopen zondag.

De Vlaardingse student journalistiek kreeg vorige week vrijdag een klap op zijn hoofd, nadat hij en zijn vriendin op het NS-station Vlaardingen-Oost door een groep van zeven jongeren waren ingesloten.

Hij was nog in staat om naar huis te gaan, maar raakte later bewusteloos en stierf aan hersenletsel.

Op de stille tocht gisteravond stonden op sommige plekken langs de route de toeschouwers twee rijen dik. De deelnemers droegen fakkels, kaarsen en bloemen met zich mee.

Bij het begin van de tocht luisterden de aanwezigen naar toespraken van onder anderen Daniels vader P. van Cotthem, burgemeester L. Stam van Vlaardingen en diens Haagse collega W. Deetman, die voorzitter is van het Landelijk Platform Tegen Geweld. Daniels vriendin Loes Ippel las het gedicht `Voor een dag van morgen' van Hans Andreus voor.

Burgemeester Stam wees erop dat er in de toekomst meer landelijke aandacht moet zijn voor zinloos geweld. ,,Nederland moet weer een veilige samenleving worden. De Tweede Kamer, provincies en gemeenten moeten daarmee aan de slag.''

Volgens Deetman moet het toenemende geweld strenger worden aangepakt. ,,Iemand geeft een klap aan iemand die hij niet kent. Wat is er mis met dit land, waar we rijker en vrijer zijn dan ooit?''

,,Beseffen we wel dat het gebruik van geweld hoogst abnormaal is'', vroeg Deetman zich af.

De vader van Daniel, P. van Cotthem, hoopt dat de dood van zijn zoon zal leiden tot meer aandacht voor opvoeding van kinderen. ,,Ik wil dat Daniel, als symbool voor deze stille tocht, zal helpen aan een toekomst waarin meer zal worden gewerkt aan opvoeding, correctie en respect.''

Eerder deze week zijn vier verdachten – drie mannen van 23 en een meisje van 16 jaar – aangehouden. Ze werden aanvankelijk verdacht van dodelijke mishandeling. Maar het openbaar ministerie heeft daar nu de kwalificatie `doodslag' aan toegevoegd.

De maximale straf voor doodslag is vijftien jaar; voor mishandeling twaalf jaar. De jongeren hebben hun betrokkenheid erkend, maar ontkennen de fatale klap te hebben uitgedeeld. Justitie is nog op zoek naar drie verdachten, waarschijnlijk twee jongens en een meisje.

Het was de tweede stille tocht ter nagedachtenis van Daniel. Maandag trok in Vlaardingen een door oud-schoolvrienden van het slachtoffer georganiseerde tocht al 3.000 mensen.