De oorlog der Fujimori's krijgt nog een staartje

De voormalige echtgenote van president Fujimori heeft zes jaar moeten wachten om haar wens te vervullen: campagne voeren tegen haar ex.

Susana Higuchi realiseert in april een langgekoesterde wens: ze mag het opnemen tegen haar voormalige echtgenoot Alberto Fujimori. Weliswaar niet als presidentskandidaat, zoals ze het liefst wilde, maar als kandidaat voor het Peruaanse Congres. De `oorlog der Fujimori`s' belandt daarmee in een nieuwe fase.

Higuchi maakte deze week haar kandidatuur bekend voor de linkse splinter `Onafhankelijk Moraliserende Front'. Zes jaar geleden wilde ze dat ook al, toen voor `Harmonie-21ste Eeuw'. Het was het hoogtepunt in een soap-opera die Peru kostelijk vermaakte zonder de herverkiezing van Fujimori ooit in gevaar te brengen.

De relatie tussen de Fujimori's was al koel toen Alberto in 1990 president werd. In 1992 maakte Susana bekend dat de zuster van Alberto tweedehands kleding achterover drukte die Japanners naar het noodlijdende Peru stuurden. Een parlementair onderzoek werd in april 1992 afgebroken toen Alberto een `zelfcoup' pleegde en het parlement ontbond. Susana werd twee jaar lang buiten beeld gehouden.

In het paleis bleef de sfeer naar verluidt te snijden. Susana geloofde dat haar man haar vergiftigde door via de airconditioning landbouwgif in haar slaapkamer te laten spuiten. In juli 1994 trad ze weer in de openbaarheid. Alberto is verantwoordelijk voor de armoede, de corruptie en schending van de mensenrechten in Peru, liet ze weten. Susana wilde zelf president worden, of ten minste Congreslid.

Alberto liet ijlings de `Susana-wet' aannemen, die familieleden van de president verbood de politiek in te gaan. Daarna escaleerde de zaak. Susana vocht de wet aan. Op 3 augustus 1994 stormde ze het paleis uit en gaf interviews over het overspel van haar man met diens secretaresse. Toen ze naar het paleis terugkeerde om kleren te halen, sloot een lijfwacht haar op in de banketzaal, waarna ze haar hoofd uit een raam op de vierde verdieping stak om de verzamelde pers toe te gillen. Alberto verscheen op televisie om de ,,instabiele'' Susana uit het ambt van first lady te zetten. De tienerdochters Keito en Saatchi namen de honneurs waar, als `eerste dame' en `opperste dame'. Daarna werd het stil rond Susana.

Er is een opvallende parallel met de echtelijke troebelen van Fujimori's schuinsmarcherende vriend Carlos Menem in Argentinië. Die zette in 1990 met veel misbaar zijn vrouw Zolema Yoma uit het paleis, waarna ze jarenlang een horzel in zijn pels bleef. Het past in de Latijnse traditie, waarin bedrogen vrouwen met huisraad gooien en daarna de straat opstormen om hun misère met de buren te delen. De mannen grinniken dan wat, de vrouwen betuigen hun steun. Maar in Argentinië als Peru ontbreekt de laatste akte van dit volkstoneel: de in tranen gedrenkte verzoening.