Equador wil eigen munt vervangen door dollar

Ecuador wil zijn nationale munt, de sucre, vervangen door de Amerikaanse dollar. Op die manier wil de regering de economische crisis en de hyperinflatie in het Zuid-Amerikaanse land het hoofd bieden. President Jamil Mahuad, die in eigen land onder grote druk staat om af te treden, heeft de koers van de kelderende sucre gefixeerd ten opzichte van de dollar.

Mahuad zei zondag in een twintig minuten durende toespraak op televisie dat de maatregel ,,de enige uitweg is die we hebben''. De president verwacht dat de vervanging van de sucre door de dollar de jaarlijkse inflatie zal terugbrengen tot tien procent.

In 1999 kromp de economie van Ecuador met zeven procent en was de inflatie zestig procent. Veel analisten voorspelden dat speculatie met de sucre het land op de rand van hyperinflatie zou brengen als de regering niet ingreep.

De waarde van de sucre werd zaterdag gefixeerd op 25.000 voor één dollar. In een week tijd is de munt gekelderd met twintig procent. Een jaar geleden was de waarde van de munt ongeveer 7000 ten opzichte van de dollar.

Volgens demissionair minister van Financiën Alfredo Arizaga is de huidige waarde van het geld in omloop 400 miljoen dollar en heeft de regering ruim twee keer zoveel, 900 miljoen dollar, aan buitenlandse valuta in kas. Het vervangen van de nationale muntsoort, de sucre, zou daarom geen problemen moeten geven.

Mahuads aankondiging komt na een gespannen week van straatprotesten. De president heeft de noodtoestand uitgeroepen. Het leger is hierdoor gevolmachtigd om de orde te handhaven en demonstranten op te pakken. Het aftreden van de president wordt geëist door zowel werkgevers als werknemers, die Mahuad van incompetentie beschuldigen.

Ook doen er al maanden geruchten over een militaire coup de ronde. Het leger betuigde zaterdag steun aan de democratisch gekozen regering, maar die regering werd zondag ontslagen door Mahuad. De president heeft gedreigd hetzelfde te doen met de directie van de centrale bank van het land. Bankpresident Pablo Better is tegen de dollarisatie.

Wereldwijd zijn er tien ontwikkelingslanden die de dollar tot muntsoort hebben verheven. Het afschaffen van een nationale muntsoort betekent dat een regering geen geld meer kan bijdrukken om budgetaire tekorten aan te vullen. Daarmee wordt een van de belangrijkste oorzaken voor geldontwaarding weggenomen.

De Verenigde Staten kunnen niet verhinderen dat landen `dollariseren'. In de praktijk wordt zo'n besluit altijd genomen in overleg met de VS. Zaterdag zei de Amerikaanse minister van Financiën, Lawrence Summers, dat het Ecuador zal helpen om de crisis te boven te komen. Summers riep op tot kalmte.

Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) zegt bereid te zijn een team naar de Ecuadoriaanse hoofdstad Quito te sturen om de dollarisatie van het land te begeleiden. (Reuters, AFP, AP)