Baan grootste verliezer op zwakke beurs

De koers van het aandeel Baan is vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs met ruim 17 procent ingestort naar 7,50 euro. De rest van de beurs deed het ook overwegend matig.

Na het koersengeweld gisteren deed Beursplein 5 vanmorgen een stap terug. De AEX-index noteerde rondom het middaguur 6 punten lager op 649,1 punten. Van de 25 belangrijkste fondsen stonden er aan het eind van de ochtend twintig in de min. ,,Goed dat de markt zichzelf corrigeert'', analyseerde een handelaar. Hij zag veel winstnemingen na het snelle herstel van de dip na de jaarwisseling.

Baan was verreweg de sterkste daler. Het bericht uit de financiële wereld dat het Veluwse bedrijf geen krediet meer kan krijgen doet het laatste restje vertrouwen verdampen. Baan hulde zich de gehele ochtend in stilzwijgen. De handel in Baan was ,,massief'', waar de rest van de beursvloer een omzet onder het gemiddelde draaide.

Het Financieele Dagblad (FD) meldde vanmorgen dat Baan het recht op een kapitaalinjectie van 40 miljoen dollar heeft verspeeld. In het contract met de Amerikaanse investeerder Fletcher is vastgelegd dat Baan daarop geen aanspraak kan maken als het eigen vermogen onder de 50 miljoen dollar zakt. Volgens analisten die het FD aanhaalt ligt het vermogen van Baan tussen de nul en tien miljoen dollar. Positieve uitzonderingen waren vooral de uitgevers Wolters Kluwer en VNU. Die werden nog voortgedreven door de euforie over de gisteren bekendgeworden overname van uitgever Time Warner door door Internetonderneming AOL. Wolters Kluwer klom met ruim 4 procent naar 38,50 euro en VNU nam genoegen met bijna 4 procent op 50,30 euro. Gisteren hadden de uitgevers al een enorme stimulans gekregen van de deal in de Verenigde Staten, die van alle branchegenoten plotseling overnamekandidaten maakt: als leveranciers van `content' voor de beheerders van distributienetwerken zoals Internet.

Ook Philips deed het voortreffelijk met een stijging van 4,85 euro naar 139,60. De multinational is door een Duitse financiële nieuwszender uitgeroepen tot onderneming van het jaar. Mogelijk heeft dat de duw naar boven beïnvloed. Nog gunstiger is dat Philips profiteert van de overname van Time Warner. Indirect zou het bedrijf profiteren omdat het, na de verkoop van dochter Polygram aan Seagram, nog een belang heeft in Seagram.

De financiële waarden stonden er weinig florissant bij. ABN Amro verloor een eurokwartje op 22,78, Aegon dook 1,45 euro omlaag naar 88,80, Fortis 15 eurocent op 33,10 en ING 33 eurocent op 58,47. UPC was de goudvink van het Damrak met een plus van 5 euro op 119 euro. Het kabelbedrijf, wiens honger niet te stillen lijkt, richtte andermaal de spots op zichzelf door belangstelling te tonen voor het Vlaamse kabelnet. UPC zou bereid zijn om meer dan 8 miljard gulden neer te tellen voor Telenet, dat onder meer telefoondiensten verzorgt.