ABN Amro wil Europese allianties

ABN Amro zoekt naar strategische allianties met andere grote Europese banken, bijvoorbeeld een samenwerking voor Internetdiensten of de administratieve afwerking van betaalverkeer.

Dat zeggen Jan Kalff, bestuursvoorzitter van ABN Amro, en zijn opvolger Rijkman Groenink vandaag in een vraaggesprek met de Financial Times. Allianties zijn een alternatief voor een overname van, of een fusie met, een bank van vergelijkbare grootte als ABN Amro zelf. Dergelijke fusies blijken op dit moment niet mogelijk te zijn, zegt een woordvoerder van ABN Amro in een toelichting, omdat de nationale toezichthouder daar problemen mee heeft of omdat de banken zelf nog niet bereid zijn hun zelfstandigheid op te geven.

Een alliantie zou op minder bezwaren kunnen stuiten bij de nationale toezichthouders dan een overname of fusie. Maar volgens Groenink zijn dergelijke allianties wel degelijk een eerste stap, zeker als ze gepaard gaat met de aankoop van een minderheidsbelang in de partner. ,,Ik zie het voordeel van een dergelijke investering niet, als die niet uiteindelijk leidt tot een fusie'', zegt Groenink in de Britse zakenkrant. ,,Je moet beide de oprechte bedoeling hebben om te fuseren ergens in de toekomst.''

Volgens Kalff zijn meerdere Europese banken op dit moment met elkaar in gesprek over allianties. Zelf heeft ABN Amro het afgelopen jaar met een drietal banken vervolggesprekken gehad over bijvoorbeeld het samenvoegen van de `back office'- activiteiten. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het verwerken van betaalverkeer of de administratie van verzekeringen. Daarvan maakt het niet uit of dat in Amsterdam, in voormalig Oost-Duitsland of in Zuid-Frankrijk gebeurt.

,,Of we gaan samen met een Duitse bank een Internetdienst met bijbehorende callcenters opzetten voor de Franse markt'', geeft een woordvoerder als voorbeeld. ,,Dat is een kostbare operatie. En het klassieke motief voor een fusie of overname – zware investeringen in nieuwe technologie – kan je ook gebruiken als motief voor een alliantie.''

ABN Amro heeft zelf op dit moment een minderheidsbelang van zo'n 10 procent in het Italiaanse Banca di Roma. Die bank kan daardoor bijvoorbeeld zijn klanten de producten van de Nederlandse bank aanbieden en ze toegang geven tot het internationale kantorennet van ABN Amro. En dit minderheidsbelang moet op termijn leiden tot een overname, zegt een woordvoerder. ,,We zouden niets liever willen'', zegt hij. ,,Maar het kan nu niet. We passen ons daarom aan aan de de lokale wensen en gebruiken.''

Ook andere grote Europese banken smeden netwerken via participaties. Het Nederlandse ING aast bijvoorbeeld op het Franse CCF, waarin het een belang van bijna 20 procent heeft. En Deutsche Bank is een van de concurrenten van ABN Amro die de afgelopen maanden het meest actief vorm gaf aan zijn lange-termijnplannen, via minderheidsparticipaties.

Deutsche kocht onder meer belangen in Uni Credito en Banco Commerciale Italiana (de nummers één en vijf in Italië), in de Ergobank (nummer drie in Griekenland) en in de Poolse Big Bank Gdanski. Tegelijkertijd nam de Spaanse spaarbank La Caixa een belang van 2,6 procent in Deutsche.