Megafusie van Time Warner en America Online

Het Amerikaanse mediaconcern Time Warner en 's werelds grootste Internetprovider America Online (AOL) fuseren. Dat hebben de concerns vanmorgen bevestigd. De fusie is een van de grootste in de geschiedenis. De twee hebben samen een beurswaarde van 245 miljard dollar (515 miljard gulden).

De nieuwe combinatie, die goed is voor een omzet van ruim 60 miljard gulden, gaat AOL Time Warner heten. Een zo grootscheepse fusie tussen een mediagigant en een Internetbedrijf is nog niet eerder voorgekomen. Analisten verwachten dat de fusie zowel de media- als de Internetsector op zijn kop zal zetten.

Mediaconcerns worstelen met de opmars van Internet, dat traditionele activiteiten als radio, televisie en gedrukte media bedreigt. Veel uitgevers en grote mediabedrijven ontwikkelen daarom hun eigen Internetstrategie. Internetbedrijven zoeken op hun beurt naar mogelijkheden om amusement en informatie aan hun websites toe te voegen om meer bezoekers te trekken.

De fusie tussen AOL en Time Warner heeft plaats in de vorm van een aandelenruil, waarbij de aandeelhouders van AOL een belang van 55 procent in de nieuwe combinatie krijgen. AOL is, in beurswaarde, ongeveer twee keer zo groot als Time Warner. Topman Gerard Levin van Time Warner wordt bestuursvoorzitter van de nieuwe combinatie. AOL-baas Steve Case wordt president-commissaris.

Op de Amerikaanse effectenbeurzen had het door persbureau Dow Jones en de zakenkrant The Wall Street Journal verspreide gerucht van de op handen zijnde fusie al gezorgd voor koersexplosies. Het aandeel AOL steeg 19 procent, Time Warner 12 procent.

Time Warner heeft een omzet van 57 miljard gulden. Het concern is onder meer eigenaar van de tv-stations CNN, TNT en Cartoon Network en uitgever van de bladen Time en People. America Online is de grootste Internetprovider ter wereld en heeft 22,2 miljoen gebruikers. CompuServe en Netscape maken deel uit van AOL, dat vorig jaar een omzet had van 5 miljard gulden.