Lousewies is helemaal niet moe

Lousewies van der Laan, euro-parlementariër voor D66, is niet uitgekeken op Europa, oefent haar werk met veel plezier uit en is boos dat een vraaggesprek met haar, gepubliceerd op 21 december 1999 in NRC Handelsblad, precies de tegenovergestelde indruk heeft gewekt.

Eén en ander zei Van der Laan gisterochtend in een televisieprogramma van RTL5. Drie weken geleden liet zij in deze krant weten ernstig te betwijfelen een tweede mandaat in het Europees Parlement te willen. Een half jaar na haar aantreden zei ze ,,doodmoe'' te worden van het zwerversbestaan tussen Brussel en Straatsburg en zich te ergeren aan de politieke spelletjes die in het parlement worden gespeeld. Van der Laan speelde met de gedachte een eigen (muziek)band te beginnen.

Net als in een eerder uitgebrachte persverklaring over het vraaggesprek (zie ook Van der Laans website: www.vanderlaan.net) ontkende zij gisteren termen als ,,doodmoe'' te hebben gebruikt. ,,Deze woorden heeft zij niet in de mond genomen en deze weerspiegelen haar algemene gevoelen allerminst'', aldus de verklaring. Dat zij een zangcarrière zou willen beginnen, zou te serieus zijn opgevat.

Het vraaggesprek volgde op een eerder, informeel gesprek met Van der Laan over hetzelfde onderwerp. Het interview werd gehouden in het Brusselse kantoor van Van der Laan en is op geluidsband opgenomen. Alle citaten in het interview staan op deze band.

Het vraaggesprek met Van der Laan, ex-woordvoerster van oud-Eurocommissaris Van den Broek, baarde in haar eigen partij opzien. D66-minister Rogier van Boxtel zei erover: ,,Als je moe bent, moet je een keer goed uitslapen en dan weer met frisse moed verder gaan.''