Pas verschenen

Kees van Beijnum: De oesters van Nam Kee. Nijgh & Van Ditmar, 320 blz. ƒ37,50

In de nieuwe roman van Kees van Beijnum is de hoofdpersoon afkomstig uit Slotermeer, de Amsterdamse buurt waar vorig jaar rellen tussen allochtone jongeren en de politie uitbraken. Voor zijn vrienden verbergt hij dat hij woont in een van de weinige villa's die de verloederde wijk rijk is. Van Beijnums semi-autobiografische roman Dichter op de Zeedijk werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.

Louis Sébastien Mercier: Niemand ontbijt meer met een glas wijn. Tableau van Parijs 1781-1788. De Arbeiderspers, privé-domein, 223 blz. ƒ39,90

Een selectie uit de twaalf delen van Tableau de Paris van Louis Sébastien Mercier (1740-1814). De verschillende delen verschenen tussen 1781 en 1788 en bestaan uit 1050 op zichzelf staande hoofdstukken die het dagelijkse leven in Parijs beschrijven: van vondelingen, tandartsen en biechtvaders tot wijn, het Seinewater en openbare toiletten.

Hans Magnus Enzensberger: De ondergang van de Titanic. Poeziecentrum, 119 blz. ƒ33,25

De Duitse dichter Hans Magnus Enzensberger (1929) beschrijft de reis van de Titanic – gezonken in 1912 na aanvaring met een reusachtige ijsberg – in 33 zangen die het patroon van Dantes Inferno volgen. Naast het verhaal van de ondergang van het gigantische schip beschrijft Enzensberger (als oud-communist) de ondergang van een politiek ideaal en de onmogelijkheid van technocratische wonderen.

Bloemlezing uit de poëzie van Karel van de Woestijne. Poeziecentrum, 250 blz. ƒ38,80

Deel 11 in de serie Dichters van nu bevat een door Anne Marie Musschoot, hoogleraar moderne Nederlandse literatuur en algemene literatuurwetenschap te Gent, samengestelde bloemlezing uit het werk van Karel van de Woestijne (1878-1929). Met aandacht voor de tot dusver vrijwel onbekend gebleven epische of interludische poëzie.

Met een kwartje de wereld rond. Geld en goud in het jeugdboek. Van Gorcum, 127 blz. ƒ35,-

Toos Saal-Zuurveen, directeur Stichting Kinderboek-Cultuurbezit, beschrijft honderd kinder- en jeugdboeken die de afgelopen twee eeuwen in het Nederlandse taalgebied zijn verschenen en waarin geld, goud of edelstenen een belangrijke rol spelen. Van de boeken van Enid Blyton over `De Vijf' waarin het vaak draait om een verborgen schat, het wereldberoemde Schateiland van Robert Louis Stevenson tot het titelboek Met een kwartje de wereld rond dat voor het eerst verscheen in 1895 en geschreven werd door H. Chabrillat en Paul D'Ivoi.

NON FICTIE

C.S.M. Rademaker: Leven en werk van Gerardus Vossius (1577-1649). Verloren, 384 blz. ƒ60,–

Gedetailleerde biografie van een van de grootste vertegenwoordigers van het vroege Nederlandse humanisme. Hoogleraar aan het Atheneaeum Illustre in Amsterdam en auteur van talloze werken op het gebied van taalkunde, poëtica, retorica, theologie, wijsbegeerte en geschiedenis.

Jaap van Moolenbroek: Mirakels historisch. De exemples van Caesarius van Heisterbach over Nederland en Nederlanders. Verloren, 361 blz. ƒ49,–

Een kruisverschijning te Bedum, een hostiewonder te Meerssen, de bevalling van de gravin van Gelre, de genezing van een kromme man uit Den Bosch. Het zijn maar een paar van de zestig verhalen die de cisterciënzer monnik Caesarius van Heisterbach omstreeks 1220 optekende over wonderlijke gebeurtenissen in de Nederlanden. Vertaald en van uitvoerig van commentaar voorzien.

Annemieke van Drenth en Francisca de Haan: The Rise of Caring Power. Elisabeth Fry and Josephine Butler in Britain and the Netherlands. Amsterdam University Press, 304 blz. ƒ49,50

Studie over de rol van vrouwen bij de ontwikkeling van `zorgende macht', een proces dat omstreeks 1800 aanving. Zowel humanitaire als religieuze motieven lagen ten grondslag aan het ideaal om het welzijn van anderen, en daarmee de samenleving te dienen. Deze zorgende macht had omgekeerd weer invloed op de vorming van `de moderne vrouw'.

Gerrit Jan Zwier: Dagboek van een provinciaal 1991-1995.

Atlas, 278 blz. ƒ39,90

Aantekeningen van antropoloog en schrijver Zwier, columnist in verscheidene provinciale dagbladen. Het dagboek wordt geafficheerd als `een veldboeket van meningen, satire, roddel en reisverhalen' en bevat persoonlijke notities over literatuur en privézaken. Hij neemt stelling tegen de `geheime' dagboeken van Hans Warren, die hij te arm aan beschouwingen vindt.

Dirk Vandersypen: Mañana; 25 jaar omzwervingen door Latijns-Amerika. Houtekiet, 267 blz. ƒ34,90

Vlaamse televisie- en radiocorrespondent reisde vijfentwintig jaar lang door Zuid- Amerikaans continent en ontmoette er presidenten, guerrillastrijders, Spaanse sekstoeristen in Havana, opstandige boeren in Mexico en gekke moeders in Buenos Aires. In een no nonsense-stijl leidt de auteur de lezer naar de conclusie hoe uitzichtloos de situatie voor de meeste bewoners van dit continent is.