Legionella-affaire

Standhouder en bubbelbadverkoper Jan Jong Holding heeft hoger beroep aangetekend tegen het vonnis van de Alkmaarse rechtbank. De president stelde vorige maand dat Jong verantwoordelijk is voor de legionella-epidemie die vorig jaar uitbrak onder bezoekers van de Westfriese Flora in Bovenkarspel. Hieraan overleden uiteindelijk 28 mensen. De rechtbank oordeelde dat de handelaar in whirlpools had moeten weten dat bubbelbaden een potentiële bron van legionellabesmetting zijn. De rechter verwees op dit punt naar een rapportage van de Gezondheidsraad uit 1986. Daarin is uitvoerig de relatie beschreven tussen whirlpools en legionellabesmetting.

J. van Rhijn, de advocaat van Jong, stelt echter dat dit risico nooit in relevante literatuur is beschreven. Het rapport van de Gezondheidsraad vermeldt volgens Van Rhijn niets over de gevaren tijdens een expositie. (ANP)