`Verdachte werkte met diensten VS'

Er komen steeds meer aanwijzingen dat de man die volgens een commissie van de Tweede Kamer met het IRT-politieteam cocaïne-importen organiseerde, samenwerkte met Amerikaanse inlichtingendiensten.

Ex-commando Mink K. is vorig jaar aangehouden in verband met de vondst van een enorm wapenarsenaal, zoals raketwerpers en springstof, in een appartement in Amsterdam.

De man werd gearresteerd enige maanden nadat hij door de Kamercommissie-Kalsbeek was aangemerkt als degene die waarschijnlijk met hulp van corrupte overheidsfunctionarissen ruim 15.000 kilo cocaïne naar Nederland heeft gesmokkeld.

Het Amsterdamse openbaar ministerie bevestigt nu dat een deel van de vorig jaar gevonden wapens afkomstig blijkt te zijn ,,van de Amerikaanse overheid''. Naar verluidt zijn de wapens door de fabrikant oorspronkelijk geleverd aan Amerikaanse en Jordaanse inlichtingendiensten.

Vorige maand nam de Amsterdamse rechtbank op verzoek van de advocaat van Mink K., A. van der Plas, het besluit dat de strafzaak tegen hem op 13 maart achter gesloten zal worden gehouden. De advocaat eiste een geheim proces ,,met het oog op de staatsveiligheid''. De beslissing van de Amsterdamse rechters om de strafzaak achter gesloten deuren af te wikkelen, is zeer uitzonderlijk. Doorgaans gebeurt zoiets alleen in gruwelijke zedenzaken. Een van de drie rechters die besloten tot een geheim proces, is mr. F. Slits. Hij was tot een half jaar geleden werkzaam bij het openbaar ministerie in Den Haag waar hij de IRT-rechercheurs Langendoen en Van Vondel vervolgde wegens meineed.

Een woordvoerder van de rechtbank zegt dat de samenstelling van de strafkamer die Mink K. berecht, mogelijk nog wordt gewijzigd. Het besluit om de deuren te sluiten, wordt dan eventueel heroverwogen.

Aanwijzingen dat buitenlandse inlichtingendiensten een rol speelden in de IRT-afaire zijn er eerder geweest. Verzoeken van de parlementaire enquêtecommissie Van Traa om agenten van de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration te horen over hun werk in Nederland, zijn altijd genegeerd.

K. is eerder tot zes jaar en acht maanden veroordeeld wegens cocaïnebezit en wapenhandel. Hij werd vrijgelaten in afwachting van een procedure bij het Europese Hof. Bij zijn arrestatie in die zaak werden T-shirts aangetroffen waarop de Amsterdamse officier van justitie Valente op de korrel werd genomen.