België

Philippe Vandenberg

Passion, honte, rage (passie, schaamte, woede). Het zijn de trefwoorden voor het vaak wreed aandoende werk van de Gentse schilder Philippe Vandenberg. Het Museum voor Hedendaagse Kunst te Antwerpen toont zijn oeuvre van de afgelopen vijf jaar. Zijn schilderijen ontluisteren en laten zien dat het geluk niet bepaald voor het oprapen ligt. Volgens Vandenberg echter beperkt het schilderij de schade, ja geneest het ons zelfs.

Philippe Vandenberg 1995-1999. Museum voor Hedendaagse Kunst, Leuvensestraat 32, Antwerpen. T/m 6 febr, di-zat 10-17. Inl 00-3232385960.

Park-Parc

Vlakbij de musea van de Kunstberg en hoog boven het Brusselse stadscentrum ligt het voorname stads- of warandepark van Brussel. De - niet officiële - naam Park-Parc dankt het aan de, uiteraard tweetalige, naam van de metrohalte. Met zijn lanen, neoklassieke beelden, fonteinen en vele bankjes is het ook in de winter een ideale plek om even bij te komen. Een vermakelijk schouwspel bieden de horden snelwandelende ambtenaren die het park twee keer per dag in kuddevorm doorkruisen op weg naar kantoor of trein. Ooit was hier de warande van de hertogen van Brabant, nu scheidt het park het koninklijke paleis van de Belgische parlementsgebouwen. De fraaie plattegrond is ontleend aan de vorm van een passer en stamt uit de achttiende eeuw. Het park huisvest een speeltuin, een muziektent, een kiosk met terras, het Franstalige Théâtre du Parc en momenteel een enorm reuzenrad met uitzicht over de hele stad.

Stadspark van Brussel, tussen Koningsstraat, Wetstraat, Hertogstraat en Paleizenplein. Het gehele jaar geopend, reuzenrad t/m 9 jan.

Hongaarse avant-garde

De schilder, schrijver en dichter Lajos Kassak (1887-1967) was tussen 1915 en 1925 een van de belangrijkste mensen in de moderne Hongaarse kunst. Hij ondernam ooit een voettocht van Boedapest naar Parijs om zijn helden Appolinaire, Picasso en Modigliani te ontmoeten. Van de kunstenaars die in de mede door Kassak opgerichte, geëngageerde avant-gardistische tijdschriften A Tett (De Daad) en Ma (Vandaag) publiceerden, zijn Vilmos Huszár en Laszlo Moholy-Nagy bij ons de bekendsten. De nu in Brussel getoonde werken zijn een bonte en ook mooie verzameling van expressionisme, dadaïsme, futurisme en constructivisme.

Hongaarse avant-garde: 1915-1925 (Europalia Hungaria). BBL, Marnixlaan 24, ingang Troonstr. 1, Brussel. T/m 16 jan, dag 10-18u, wo tot 22u.

Inl 00-3225272111.

En verder

De Hongaarse avant-gardisten: uitgevers, typografen, boekkunstenaars, Bibliotheca Wittockiana, Brussel t/m 28 jan. 10-17u, 00-3227705333; retrospectief van films en video's van Peter Greenaway in Gent t/m 15 febr, Kortrijksesteenweg, Gent, 00-3292428060; James Ensor op een grote overzichtstentoonstelling t/m 13 febr in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, Brussel. 00-3225083333, www.fine-arts-museum.be. Roland Topor (1938-1997), tekeningen, aquarellen, publicaties t/m 26 febr wo-za in Antiquariaat Rossaert, Antwerpen 00-3232132632.