Landbouwbeleid EU gehekeld

De Europese Unie ondergraaft met het landbouwbeleid haar eigen uitgangspunten. Door allerlei prijsniveaus, productiequota en andere steunmaatregelen is er weinig terecht gekomen van concentratie van landbouwproductie in die gebieden die er het meest geschikt voor zijn. Dat concludeert de Groningse econoom D. Strijker in zijn proefschrift waarop hij volgende week promoveert.

Bij de vorming van de Europese Gemeenschap in 1960 was de verwachting dat de productie van landbouwproducten zou verschuiven naar gebieden die er het meest geschikt voor zijn. Door de open grenzen zou er prijsconcurrentie ontstaan, waardoor iedere regio zich moet specialiseren in de productie van gewassen waarmee ze de beste prijs-kwaliteitverhouding kan realiseren.

Volgens Strijker had dit in theorie inderdaad zo moeten werken. Voor de productie van sommige landbouwartikelen heeft er ook daadwerkelijk een regionale specialisatie plaatsgevonden. Maar dat kwam volgens Strijker niet zozeer door de komst van de vrije markt, alswel door technologische ontwikkeling. Maar voor belangrijke producties als tarwe, gerst en suikerbieten is regionale concentratie uitgebleven. De prijs voor dit alles is volgens Strijker een minder efficiënte organisatie van de landbouwproductie dan mogelijk zou zijn. (ANP)