Gusmão streeft niet naar presidentschap

De Oost-Timorese verzetsleider `Xanana' Gusmão heeft gezegd dat hij er niet naar streeft president te worden van het onafhankelijke Oost-Timor. De geschiedenis heeft geleerd dat veel zogenoemde verzetshelden in andere landen niet noodzakerlijkwijze de beste regeringsleiders worden, zei Gusmão afgelopen vrijdag in Dili. Het is de eerste keer sinds het referendum over de onafhankelijkheid van Oost-Timor, eind augustus, dat Gusmão openlijk verklaart dat hij het presidentschap niet ambieert. Desondanks blijft hij voor velen de belangrijkste kandidaat. ,,Ik kan u verzekeren dat hij de eerste president wordt. We hebben niemand anders zoals hij'', reageerde Nobelprijswinnaar José Ramos-Horta, die zelf onlangs aankondigde dat hij journalist wordt. (Reuters)