Verklarende lijst

Niet van alle middelen op de lijst van oud-renner Gert-Jan Theunisse is te achterhalen welke stoffen ze bevatten en waar ze toe dienden. Een overzicht van de belangrijkste middelen.

Diprophos: is betamethason, een vervanger van cortisol, het natuurlijk glucocorticoïde uit de bijnierschors. Theunisse gebruikte betamethason onder vier verschillende merknamen. Betamethason remt ontstekingsreacties, versterkt het vrijmaken van suiker, eiwit en vet uit lichaamsreserves en verhoogt de eetlust.

Celestone: is ook betamethason (zie Diprophos)

Esafosfina: onduidelijk een product ter versterking van de hartspier, van Italiaaans fabrikaat. Is begin dit jaar door Franse douane in beslag genomen als `illegaal geïmporteerd geneesmiddel' bij een verzorger van de wielerploeg Vlaanderen 2002.

Solcoseryl: een huidzalf uit kalverbloed bereid. Tegen brandwonden. Maar zal ook wel tegen schaafwonden (vallen) en doorzitten op het zadel helpen.

Neoton: creatinederivaat, geeft snelle energie. Creatine is tegenwoordig een alom in de sport gebruikt middel. Iets om aan de voet van de Alpe d'Huez in te nemen. Is door Franse wielerbond verboden, maar door IOC toegestaan.

Bentelan: is bethametason (zie Celestone en Diprophos) (Italiaans preparaat)

Testosteron: het beroemdste anabole steroïde. Vergroot en herstelt spiermassa.

Andriol: is een merknaam (van Organon) voor testosteron.

Chronodese (waarschijnlijk celestone chronodose, zie bij celestone. Chronodose is een mengvorm van een langzaam en een snel beschikbaar komend betamethason)

Addamel +vamir 14 (=vamin-14): Addamel is een spoorelementenoplossing, vamin-14 een aminozuuroplossing die per infuus wordt gegeven, eventueel gemengd met Intralipid.