Stijgers en dalers in 2000

Wat doet de beurs in 2000? Vijf financiële instellingen geven een voorspelling voor de stijgers en dalers in het komend jaar, en de te verwachten slotkoers van de AEX-index over twaalf maanden. `De IT-sector zal zich waar moeten maken.'

Van der Hoop

Robeco (onderzoeks-instituut Iris)

Van Lanschot Bankiers

ING / Barings

Stroeve

AEX-slotkoers 31-12-2000

Tussen 670 en 700

700

700

700

725

Stijgers

In 2000 dragen de IT-fondsen wederom de beurs. Ook de mediafondsen zijn interessant. Uitgevers investeren al twee jaar in Internet. Werelwijd zijn er mega-investeringen gedaan, daar zijn komend jaar de resultaten van te zien. Bedrijven als Draka en Twentsche Kabels zullen volop profiteren van alle kabels die nog gelegd moeten worden. Ook banken en verzekeraars als ING en ABN Amro zullen het komend jaar goed doen omdat de rente niet erg veel oploopt. Ook van Ahold, Wessanen en CSM hebben we hoge verwachtingen. De voedingssector is de afgelopen jaren al genoeg afgestraft.

Alle fondsen worden momenteel hoog gewaardeerd, maar zeker IT- en telecombedrijven liepen de laatste maanden hard. Professionele beleggers zullen in het begin van het jaar minder risico willen nemen en het aandeel ICT in hun portefeuille willen verkleinen. Wel is het de sector van de toekomst. De rente verlaagt, waardoor het financiële dienstverleners als Fortis beter vergaat. Ook de dienstverlening zelf, Randstad bijvoorbeeld, is interessant.

Interessante fondsen zijn ABN Amro, ING, Numico, Unilever en Getronics. De financiële dienstverleners kunnen het goed doen wegens vergaande concentratie en de niet al teveel stijgende rente. Unilever raden we aan omdat de vraag naar consumentengoederen, naar luxe en gezonde voeding groot is. Door het aantal merken te beperken hebben ze de winstmarge vergroot waardoor de vooruitzichten goed zijn. Ook kennen voedingssupplementen een sterke groeimarkt, waardoor Numico een goede kans maakt te stijgen. Door de GNC-overname in de Verenigde Staten is de koers achtergebleven. Als de overname van Wang een succes wordt, waarin Van Lanschot alle vertrouwen heeft, wordt Getronics een grote speler in Europa. Nadat softwarebedrijven zich zo met het millennium bezig hebben gehouden, kunnen ze zich nu richten op het ontwikkelen van nieuwe systemen.

De technologiefondsen (Philips, KPN) blijven groeien, wegens de economische groei en de voorlopig stijgende rente. In het tweede kwartaal vlakt die rente af. Ook in de cyclische bedrijven (Akzo Nobel, Corus, Vopak) hebben we vertrouwen, vooral die in de basisindustrie: staal, chemie.

Banken en verzekeraars (Fortis en ING) zijn aanraders wegens een verwachte daling van de rente. De basisindustrie (Corus), chemie (Akzo Nobel, DSM) de nutsbedrijven en de cyclische goederen en diensten zullen het goed doen. Je ziet aan het begin van iedere conjunctuurcyclus een grote behoefte aan staal. Buhrmann bijvoorbeeld kent momenteel een te lage waardering. De telecombedrijven (Philips, Landis) profiteren van de dalende lange rente en de sterke economie.

Dalers

Eind januari, bij de presentatie van de jaarcijfers zullen de verwachtingen van enkele IT-bedrijven te hoog gespannen blijken te zijn, waardoor Van der Hoop felle koersreacties verwacht. De sector zal zich waar moeten maken.

Een probleem is dat de waardering van de fondsen flink is opgelopen, waardoor analisten hun targets verhogen. Beleggers hebben al een behoorlijke voorsprong op de winstontwikkeling genomen. Door de moordende prijsdruk kunnen de transportfondsen (KLM en Nedlloyd) weinig groeien. Datzelfde geldt voor Shell, hoewel de olieprijs nu redelijk stabiel is en de herstructurering zijn vruchten afwerpt.

De resultaten in de bouwsector zullen niet daverend zijn. De bouwbedrijven hebben voldoende werk, maar door de scherpe concurrentie blijven de winstresultaten laag. Als de olieprijzen niet verder stijgen, waar Van Lanschot van uitgaat, ziet de energiesector dit terug in de winstontwikkeling volgend jaar.

ING/Barings ziet institutionele beleggers steeds meer overwegen hun Nederlandse aandelenportefeuille af te bouwen in het voordeel van buitenlandse fondsen. Zij investeren vaker in grote en middelgrote fondsen dan in de kleinere en doordat zij niet direct op nieuws reageren, zie je een grote groep fondsen naijlen. Hierdoor wordt het verschil tussen winners en losers steeds groter. De nog oplopende rente zorgt voor een correctie op de al slechtlopende fondsen. De voedingsfondsen (Unilever) hebben het moeilijk door de sentimenten rondom de sector en de marginale omzetgroei. Door de vergaande consolidatie ligt de nadruk steeds meer op a-merken, waardoor de bedrijven veel geld aan marketing kwijt zijn.

De Nederlandse bouwondernemingen, zoals Ballast Nedam en HBG en de industriële goederen en diensten (Nedlloyd), waaronder ook transport (KLM). Ook over de conglomeraten adviseert Stroeve negatief, het zijn portefeuilles van bezigheden, waardoor een heldere strategie ontbreekt.