Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Hallo 2000. Een 24 uur durende millennium-uitzending met rechtstreekse reportages, gesprekken en discussies over de millenniumwisseling. Het programma wordt gepresenteerd door Philip Freriks, Aldith Hunkar, Mart Smeets en Maartje van Weegen. Zij nemen de kijker van uur tot uur mee door alle tijdzones van de wereld, te beginnen in Nieuw-Zeeland en eindigend in Hawaii. Met nieuws, festiviteiten, evenementen, muziek en shows. Met gasten wordt vooruitgekeken naar de toekomst van o.a. ons eten, de mode, de medische wetenschap en de techniek. TV2, 11.15-11.15u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. Gesprek met komiek en filmacteur Robin Williams over o.a. zijn films en de Amerikaanse president Bill Clinton. BBC World, 20.30-21.00u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Merry Christmas Mr. Bean. Kerstspecial van deze komische reeks met de Britse komiek Rowan Atkinson. VRT, 13.30-14.00u.

Cher: Live in Las Vegas. Muziekspecial met zangeres Cher waarin zij haar grootste hits uit de afgelopen decennia brengt. Veronica, 16.50-17.50u.

Samen over de drempel. Muziekprogramma waarin Nederlandse artiesten een ode brengen aan 100 jaar Nederlands repertoire. Met medewerking van Huub van der Lubbe, Acda en de Munnik, Mathilde Santing, Lucretia van der Vloot, Jenny Arean en Fréderique Spigt. Ned.3, 20.21-21.28u.

Het jaaroverzicht volgens Dröge. Gert Jan Dröge blikt op amusante wijze terug op o.a. de Nederlandse jetset, Maxima, Kok, Wiegel, de roddelbladen en voetbal. Ned.1, 20.35-21.30u.

Marco Borsato live vanaf de Dam. Concert van de zanger Marco Borsato en zijn Band uit Amsterdam. Ned.1, 21.30-22.35u.

Youp van 't Hek: Mond vol tanden. De oudejaarsconference van cabaretier Youp van 't Hek. Ned.3, 22.28-23.38u.

Hoe nu verder? Lang programma waarin meer dan zeventig televisie- en filmmakers een persoonlijke bijdrage van precies drie minuten hebben geleverd rondom deze vraag. De bijdragen lopen uiteen van gedichten, animaties, documentaires tot liederen. Ned.3, 0.00-7.00u.

De eerste lange nacht van 2000 door! Lange nacht met de mooiste fragmenten uit o.a. de shows van Wim Sonneveld, André van Duin, en Toon Hermans, Swiebertje, Taxi, Paradijsvogels, Showmasters, Toppop, Sterrenslag etc. Ned.1, 0.22-7.00u.

Tina Turner: Happy birthday Tina. Registratie van het concert dat Tina Turner gaf naar aanleiding van haar zestigste verjaardag. Ze zingt een aantal zeer bekende nummers. Veronica, 1.05-1.54u.

FILM

Zenobia (Gordon Douglas, 1939, VS). Oliver Hardy speelt - zònder Stan Laurel - hoofdrol in komedie over dokter in provinciestadje, die zich over een olifant dient te ontfermen. VRT, 14.05-15.10u.

Le gendarme se marie (Jean Girault, 1962, Frankrijk/Italië). Derde aflevering uit driftkikker Louis de Funès' succesvolle reeks gendarme-kluchten. Hij trouwt met kolonelsweduwe Claude Gensac. Ned.1, 14.31-16.00u.

. Doctor Zhivago (David Lean, 1965, VS). Fameuze en meeslepende Boris Pasternak-verfilming ontpopte zich tot een onsterflijke lieveling van het publiek. Moskouse arts Omar Sharif laat tijdens de Revolutie noodgedwongen grote liefde in de steek. Ook met Julie Christie, Alec Guinness, Geraldine Chaplin. BBC2, 15.00-18.05u.

. Annie (John Huston, 1982, VS). Alleen in Nederland immens succesvolle verfilming van musical, die stripfiguur Little Orphan Annie plaatst in verhaaltje dat het midden houdt tussen Oliver Twist en Vadertje Langbeen. Vlak spektakel doet geen budget van 60 miljoen dollar vermoeden, maar kinderen zijn er dol op. SBS6, 16.30-18.45u., onderbroken door reclame.

. Blazing Saddles (Mel Brooks, 1974, VS). Uitgelaten western-parodie behoort tot de grotere successen van de zelfgenoegzame filmanarchist Brooks. Voor de melige liefhebber. Met Cleavon Little, Gene Wilder, Madeline Kahn en Brooks zelf. RTL5, 18.00-19.35u., met reclame.

Tron (Steve Lisberger, 1982, VS). Eerste bioscoopfilm die op ruime schaal gebruik maakte van computeranimatie, gecombineerd met traditionele trucages en live action. Achter origineel uiterlijk schuilt onnozel verhaaltje over briljante programmeur (Jeff Bridges) die in een computer belandt en daar allerlei videospelletjes `in het echt' moet spelen. BBC2, 18.30-20.00u.

Lassie (Daniel Petrie, 1994, VS). Negende bioscoopfilm voor de jeugd rond gelijknamige hond. Puberzoon van gebroken, zojuist naar het platteland verhuisd stadsgezin, kikkert op onder invloed van Lassie. SBS6, 18.45-20.30u., met reclame.

Das Boot (slot) (Wolfgang Petersen, 1981, W-Duitsland). Zesdelige tv-versie van peperdure verfilming van Lothar-Günther Buchheims autobiografische bestseller (1973). Het verslag van het claustrofobische bestaan in een U-Boot anno 1941 werd goeddeels gezuiverd van nazistische elementen. BBC2, 20.10-21.00u.

. Casablanca (Michael Curtiz, 1942, VS). Klassiekste filmklassieker aller tijden. Humphrey Bogart, cynisch eigenaar van Amerikaanse bar in Noord-Afrika, raakt door komst van oude vlam Ingrid Bergman weer bij de oorlogsinspanning betrokken. RTL5, 20.00-21.50u., zwart-wit, met reclame.

. Babe: The Gallant Pig (Chris Noonan, 1995, Australië). Australische fabel met echte, sprekende dieren, naar een kinderboek van Dick King-Smith over een uitverkoren varkentje dat de ambitie heeft een herdershond te zijn. Een volkomen absurde, maar goed doordachte en idyllisch ogende onderneming, die Orwelliaans van opzet is en tegelijk lichtverteerbaar. SBS6, 20.30-22.10u., met reclame.

Bonnie and Clyde (Arthur Penn, 1967, VS). Het bankroversduo Bonnie and Clyde maakt rond 1925 het oosten van Texas onveilig. Met o.a. Warren Beatty, Faye Dunaway en Gene Hackman. RTL5, 22.00-23.55u.

. The Adventures of Baron Munchhausen (Terry Gilliam, 1989, Engeland/West-Duitsland). Weelderige verfilming van aantal van Rudolf Erich Raspe's verhalen door Python-animator Gilliam kent uitzinnige decors en honderden figuranten en onderstreept oppervlakkig het levensbelang van de verbeelding. Canvas, 22.45-0.45u.

. The Book of Life (Hal Hartley, 1998, VS). Zie Film-vooraf. BBC2, 1.55-3.00u.

The Wild Bunch (Sam Peckinpah, 1969, VS). Klassiek western-epos ondermijnde de westernmythologie van John Ford en voorzag het genre van een nieuw, extreem gewelddadig idioom. Bende van William Holden ontvlucht anno 1914 Texas en valt in handen van vileine Mexicaanse generaal. RTL5, 0.15-2.35u.

En nagesynchroniseerd:

L'animal (Claude Zidi, 1977, Frankrijk). ARD, 3.00-4.35u.