Miskraam prinses Japan

De hooggestemde verwachtingen in het land waren de afgelopen weken al getemperd, maar nu is het zeker: Japan hoeft voorlopig nog niet te rekenen op een nieuwe keizerlijke nakomeling. Gisteren werd bekend gemaakt dat prinses Masako, de populaire echtgenote van troonopvolger prins Naruhito, een miskraam heeft gehad.

Daarmee is abrupt een einde gekomen aan sprookje waarin de Japanners, murw geslagen door aanhoudend slechte berichten over hun dagelijks bestaan, zo graag hadden willen geloven. De speculaties over de zwangerschap van de 36-jarige prinses, al meer dan zes jaar getrouwd met de oudste zoon van keizer Akihito en nog steeds kinderloos, laaiden begin deze maand op. Maar al in de tweede week van december moesten de behandelend doktoren teleurstellend mededelen dat uit onderzoek nog niet kon worden vastgesteld of de prinses in verwachting is. Dat was ze dus wel, zo is nu duidelijk geworden, maar een miskraam heeft een vroegtijdig einde gemaakt aan haar nog prille zwangerschap.

Reden te meer voor de Japanners om zich nu weer zorgen te maken over het toekomstig voorbestaan van de keizerlijke dynastie. De huidige keizer Akihito heeft slechts twee kleinkinderen, beiden dochters van zijn jongste zoon Akishino. Probleem is evenwel dat vrouwen de keizerlijke troon in Japan niet mogen bestijgen.