MBAQANGA

Twee Zuid-Afrikaanse genres zijn ook bij ons tamelijk populair geworden: dansmuziek onder de noemer mbaqanga en uitgewogen samenzang in de stijl van Ladysmith Black Mambazo. Op Isigqebezana van de in de jaren '70 opgerichte Soul Brothers worden deze stijlen gecombineerd. Met uitzondering van `Sithelelele', een meezinger met veel 'Jezus' erin, hebben alle stukken de kenmerkende mbaqanga-beat. Dat ze ook allemaal vijf minuten duren en eindigen met een fade-out maakt ze erg geschikt voor dansfeestjes die niet uit de hand mogen lopen.

Ook de samenwerking van brombeer Mahlathini met de Mahotella Queens was al zo'n kwart eeuw oud toen Mahlatini afgelopen zomer overleed. Op de kort daarvoor gemaakte cd Umuntu wordt voortvarend geswingd, al is die vaart waarschijnlijk geflatteerd doordat enkele stukken versneld op de plaat zijn gezet. Aan ballads wordt op deze cd niet gedaan, wel wordt de strakke mbaqanga-beat soms afgewisseld met reggae. Ook de inzet van altsax en hammondorgel naast slagwerk en gitaren zorgt voor de nodige variatie. Een vreemde eend in de bijt is `Stop Crime' dat misschien om de boodschap universeler te maken voorzien is van een beat die ook uit Volendam of een Italiaanse cowboyfilm had kunnen komen.

Soul Brothers: Isigqebezana (Gallo GMP 40800).

Mahlatini & Mahotella Queens: Umuntu (idem 40788).

Distr. Walboomers Music, tel. (020) 471 31 07.