Laatste zelfstandige spaarbank weg

In de volgende eeuw is er geen zelfstandige spaarbank meer in Nederland. De Stichting Bondsspaarbank Katwijk, de allerlaatste onafhankelijke spaarbank, wordt opgeslokt door de SNS Bank.

In juni verloor de Samenwerkende Groninger Bondsspaarbanken Groep al zijn zelfstandigheid aan SNS Bank, nadat die eind vorig jaar ook al de Nutsspaarbank in Zierikzee in de gelederen had opgenomen. Net als de Groninger en de Zierikzeese spaarbank, is de laatste onafhankelijke bank te klein om de veranderingen in de automatisering bij te benen en om eigen nieuwe producten te ontwikkelen, zegt directeur P. Reitsema. Echt rouwig is Reitsema niet: ,,Nou en? Dit is geen tijd voor emoties.'' Met de bondsspaarbank in Katwijk, waar twaalf mensen verspreid over drie kantoren werken, voegt SNS Bank 111 miljoen gulden toe aan zijn balanstotaal van circa 50 miljard gulden. De 'fusie' heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid. Volgens Reitsema blijven de kantoren bestaan: ,,Maar je weet niet hoe het er over tien jaar voorstaat.'' (ANP)