Jaaroverzicht

Januari

1 Europa heeft een nieuwe munt, de euro. De waarde is vastgesteld op 2,20371 gulden.

2 De Zwitserse componist Rolf Liebermann, een van de belangrijkste intendanten van zijn tijd, overlijdt op 88-jarige leeftijd in Parijs.

4 Amsterdamse effectenbeurs vermeldt de koersen niet meer in guldens. De AEX begint het jaar op 538,36 euro.

7 De Amerikaanse Senaat begint een impeachment-procedure tegen president Clinton in verband met de Lewinsky-affaire.

10 Twee meisjes komen om als drie mannen twaalf kogels afvuren op de deur van cafè Bacchus in Gorinchem. De dood van de meisjes, Froukje Schuitemaker (17) en Marianne Roza (18), wordt in stille tochten herdacht. Twee broers worden veroordeeld tot zestien jaar celstraf wegens het medeplegen van doodslag. Hun zwager wordt veroordeeld tot negen maanden wegens openlijke geweldpleging.

10 Darter Raymond van Barneveld prolongeert zijn (officieuze) wereldtitel.

10 In Heerenveen gaan de Europese schaatstitels naar Rintje Ritsma en Tonnie de Jong.

13 Een tankvliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht stort neer bij de NAVO-vliegbasis in het Duitse Geilenkirchen, bij het Limburgse Schinveld. Alle vier Amerikaanse bemanningsleden komen om.

13 Brazilië verlaagt de koers van de nationale munt, de real. De Samba-crisis is een feit.

13 Topbasketballer Michael Jordan van de Chicago Bulls neemt op 35- jarige leeftijd afscheid.

14 Architect Aldo van Eyck overlijdt op tachtigjarige leeftijd. Als zijn meesterwerk geldt het Burgerweeshuis in Amsterdam.

15 Servische ordetroepen doden 45 dorpelingen in het Kosovaarse dorp Rácak.

15 Frank en Ronald de Boer verlaten Ajax na veel gesoebat en tekenen een contract bij Barcelona.

16 Zeilster Margriet Matthijsse neemt in Melbourne de wereldtitel in de Europe-klasse over van landgenote Carolijn Brouwer.

16 De politiebonden en het ministerie van Binnenlandse Zaken bereiken na lang onderhandelen een akkoord over een CAO. Protestacties worden afgeblazen. Later blijkt de CAO door een rekenfout 35 miljoen gulden duurder uit te vallen dan minister Peper had voorzien.

18 Na het vastlopen van onderhandelingen over de onderwijs-CAO houden leraren een estafettestaking. Als eersten staken twaalfduizend leerkrachten in het zuiden van het land. Twee weken later volgt een akkoord.

19 Het Britse defensie- en luchtvaartconcern BAe koopt landgenoot Marconi Electronics. De bundeling levert het grootste Europese defensiebedrijf op.

20 Statisticus De Kwaadsteniet van het RIVM zegt dat het instituut zijn rekenmodellen te weinig toetst aan de werkelijkheid. Hij wordt geschorst. Onder meer deze kwestie lokt een debat uit over wettelijke bescherming van ambtelijke klokkenluiders.

20 De politie vindt in de bossen bij Maarn de fiets en rugzak van de vermiste dertienjarige Sybine Jansons. Ruim een maand later wordt haar lichaam gevonden in het water in Breukelen.

21 De energie-distributiebedrijven Pnem/Mega en Edon fuseren tot het grootste energiebedrijf van Nederland.

22 Het kabinet benoemt VVD-burgemeester I. Opstelten van Utrecht tot burgemeester van Rotterdam.

22 Twintig jaar is gedacht, en door diëtisten gezegd, dat vezelrijke voeding beschermt tegen darmkanker. Een groot onderzoek toont aan dat het een mythe is. Vezelrijke voeding blijft gezond, maar voorkomt geen darmkanker.

23 Tweehonderd jongeren belagen in Urk de woning van een man uit onvrede over de in hun ogen lage straf die hij kreeg opgelegd wegens een zedenmisdrijf.

24 Het Internationaal Olympisch Comitè zegt zes leden de wacht aan wegens corruptie rond de uitverkiezing van Salt Lake City als organisator van de Winterspelen 2002. Een maand later worden ze geroyeerd. Vier leden stappen zelf op. Het Nederlandse IOC-lid Geesink wordt tot voorzichtigheid gemaand.

25 Ruim duizend doden bij aardbeving in Colombia.

27 De parlementaire enquetecommissie die de Bijlmerramp onderzoekt, begint onder voorzitterschap van Th. Meijer (CDA) aan de openbare verhoren.

28 Het Amerikaanse Ford neemt voor 12,3 miljard gulden de divisie personenwagens van het Zweedse Volvo over.

29 De Contactgroep voor ex-Joegoslavië sommeert de strijdende partijen in Kosovo naar het Franse Rambouillet voor besprekingen over een vredesakkoord.

30 De NAVO hernieuwt de `activation order' die luchtaanvallen op Servië mogelijk maakt.

30 Staatssecretaris Van der Ploeg stelt voor het kijk- en luistergeld af te schaffen. De omroepbijdragen moeten via de Belastingdienst worden ge¸ind.

Februari

1 Het Nederlandse luchtruim wordt afgesloten om te voorkomen dat de leider van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK, Abdullah Ocalan, met een privè-vliegtuig de Rotterdamse luchthaven Zestienhoven kan bereiken.

1 Dertien van de 119 witte illegalen en voormalige hongerstakers uit de Haagse Agneskerk krijgen van staatssecretaris Cohen een verblijfsvergunning.

1 Het aidsvirus heeft zich ontwikkeld uit een chimpanseevirus en is zeker driemaal op de mens overgegaan, zo blijkt uit vergelijkingen tussen de genetische codes van apen- en mensenaidsvirussen.

2 De Franse bank Sociètè Generale biedt 33,5 miljard gulden voor concurrent Paribas.

3 De enquêtecommissie Bijlmerramp onthult dat de verkeersleiding op Schiphol een half uur na de ramp wist dat de lading van het toestel explosieve en giftige stoffen bevatte. Op verzoek van El Al hield de verkeersleiding deze informatie ,,onder de pet'. Vier medewerkers worden op non-actief gesteld, premier Kok zegt ,,razend' te zijn over hun ,,onvergeeflijke' gedrag. Later blijkt de informatie van El Al toch onjuist te zijn geweest. Enkele weken later krijgt de commissie tot nu toe onbekende vrachtbrieven in handen van twintigduizend kilo vracht.

6 In Rambouillet beginnen vredesbesprekingen over Kosovo.

7 Koning Hussein van Jordanië overlijdt en wordt opgevolgd door zijn zoon Abdallah.

7 Het publiek van het International Film Festival Rotterdam bekroont de Deense low-budget-film Festen.

8 In Hamar behaalt Rintje Ritsma voor de derde keer de wereldtitel allround schaatsen in een wereldrecord punten. Bij de vrouwen wint de Duitse Gunda Niemann.

10 De Britse schrijfster Iris Murdoch overlijdt op 79-jarige leeftijd.

12 Kroonprins Willem-Alexander schort zijn activiteiten voor het IOC op. Als het IOC een maand later maatregelen neemt om herhaling van corruptie te voorkomen, hervat de kroonprins zijn werk.

15 President Clinton blijft aan. Geen van de vier aanklachten behaalt een meerderheid in de Senaat.

18 Abdullah æcalan, leeider van de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK, wordt in Kenia overgedragen aan de Turkse regering. Koerden betogen in heel Europa. In Den Haag wordt de Griekse ambassade bezet, in Berlijn schieten bewakers van het Israelische consulaat vier Koerdische betogers dood.

20 Verzekeraar Aegon lijft in de VS branchegenoot Transamerica in voor 19 miljard gulden. Aegon komt zo wereldwijd in de top-drie.

21 Het Italiaanse telecombedrijf Olivetti wil voor ruim 110 miljard gulden het voormalige staatsbedrijf Telecom Italia tegen zijn zin overnemen.

22 Zestigduizend toeristen komen vast te zitten in de Alpen door overvloedige sneeuwval en lawines. Vijf Nederlanders komen om in het Oostenrijkse Galtôr.

23 Marijke van Hees wordt de nieuwe voorzitter van de PvdA. Zij verslaat het jonge duo Booij en Van Bruggen.

23 De vredesbesprekingen in Rambouillet worden zonder akkoord afgesloten. In maart praten partijen verder.

23 Een Haagse rechter bepaalt dat varkensboeren vooralsnog hun veestapel niet hoeven in te krimpen. Minister Apotheker verzint een noodoplossing, die uiteindelijk ook niet houdbaar blijkt.

23 Tennisser Menno Oosting komt op 34-jarige leeftijd om het leven bij een verkeersongeluk in België.

26 Tsjechië, Polen en Hongarije treden toe tot de NAVO.

27 Philips biedt ruim 1,54 miljard gulden voor de Amerikaanse fabrikant van halfgeleiders VLSI. Het is de eerste grote acquisitie van Philips in jaren.

27 Het aantal landen dat langdurige ontwikkelingshulp krijgt van Nederland wordt op advies van minister Herfkens teruggebracht van 78 naar 19.

27 Nigeria kiest generaal Olusegun Obasanjo tot president.

maart

1 Voormalig CDA-fractieleider Heerma overlijdt op 54-jarige leeftijd.

2 Ronnie Brunswijk wordt door de Haarlemse rechtbank veroordeeld tot acht jaar celstraf wegens drugssmokkel.

3 Grote winst voor GroenLinks, herstel voor het CDA, zwaar verlies voor D66, tegenvallende winst voor de PvdA en licht verlies voor de VVD. Dat zijn de uitkomsten van de Provinciale-Statenverkiezingen. De opkomst is met 45, 5 procent extreem laag.

4 De schrijver en slavist Karel van het Reve overlijdt op 77-jarige leeftijd. In 1979 kreeg de hoogleraar Slavische letterkunde de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre.

7 Regisseur Stanley Kubrick (70) overlijdt; in september verdeelt zijn postuum uitgekomen film `Eyes Wide Shut' de meningen.

8 Op 84-jarige leeftijd overlijdt de Amerikaanse oud-honkballer Joe DiMaggio, de legendarische slagman van de New York Yankees.

10 Banque National de Paris brengt een ongewenst bod van 77 miljard gulden uit op de Franse banken Sociètè G¹en¹erale en Paribas.

10 Ahold koopt supermarktketen Pathmark in de VS.

10 Het Amerikaanse energiebedrijf Reliant biedt Utrecht en Noord- Holland 4,5 miljard gulden voor nutsbedrijf Una.

11 De Duitse minister van Financiën Oskar Lafontaine treedt onverwachts af. De beurzen veren op.

12 De inspectie voor de gezondheidszorg maakt bekend dat twee bezoekers van de bloemententoontelling West-Friese Flora in Bovenkarspel zijn overleden aan de veteranenziekte. In totaal overlijden 28 personen die de expositie hebben bezocht, 240 mensen worden ziek. De slachtoffers raakten besmet door de legionellabacterie. De bron voor de besmetting, de grootste ter wereld ooit, was een whirlpool op een stand door langdurige opwarming van het bubbelbad.

12 Sir Yehudi Menuhin, de beroemdste violist van deze eeuw, overlijdt op 82-jarige leeftijd na een hartaanval. Menuhin begon zijn carrĩere op zevenjarige leeftijd als wonderkind en had op zijn dertiende opgetreden in New York, Londen en Parijs.

12 Een aantal olieministers sluit in Wassenaar een akkoord om de wereldolieproductie te verlagen. De olieprijs schiet omhoog.

12 Vijftien medailles winnen de Nederlandse schaatsers bij de WK afstanden in Heerenveen. Goud is er voor Jan Bos, Ids Postma, Gianni Romme, Bob de Jong en Marianne Timmer.

14 Twintig jaar na de laatste Nederlandse winnaar, Joop Zoetemelk, schrijft wielrenner Michael Boogerd de rittenkoers Parijs-Nice op zijn naam.

15 De Europese Commissie onder leiding van Jacques Santer treedt af na een kritisch rapport van een commissie van wijze mannen. Met name commissaris Edith Cresson moet het ontgelden. Fraude wordt niet aangetoond, wel het ontduiken van verantwoordelijkheden.

15 De Albanese delegatie ondertekent in Parijs het akkoord over Kosovo. Joegoslavië weigert.

16 Op 75-jarige leeftijd overlijdt de VVD-politicus en schrijver Theo Joekes.

18 Nedlloyd verkoopt dochters Van Gend en Loos en Selektvracht voor 1, 175 miljard gulden aan Deutsche Post.

21 `Shakespeare in Love' wint Oscar voor beste film.

22 De Haagse rechtbank begint het proces tegen Desi Bouterse die wordt verdacht van het organiseren van drugstransporten van Suriname naar Nederland. Bouterse's advocaat Moszkowicz boycot het proces omdat hij vindt dat de rechtbank in Rotterdam de zaak moet behandelen.

23 Het kabinet presenteert een plan voor reorganisatie van de sociale zekerheid. De uitvoering gebeurt door marktpartijen, alleen de keuring zal in overheidshanden blijven.

24 De NAVO begint in het kader van operatie `Allied Force' met luchtaanvallen op Joegoslavië. In Nederland steunt een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer de NAVO-luchtaanvallen.

24 Romano Prodi wordt de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.

25 Een op 23 januari van dit jaar opgetreden gammaflits blijkt de grootste explosie te zijn die ooit in het heelal is waargenomen. Door alert reageren hebben astronomen het kosmische vuurwerk `live' waargenomen.

27 Een humanitaire ramp tekent zich af in Kosovo; tachtigduizend vluchtelingen naar buurlanden. Amerikaanse Stealth-bommenwerper neergeschoten bij Belgrado.

29 De controversiële Oostenrijkse pianist Friedrich Gulda laat zijn overlijden bekendmaken, maar speelt enkele dagen later met Pasen in Salzburg een `wederopstandingsconcert'.

30 Russische premier Primakov naar Belgrado, Russen dreigen oorlogsbodems naar Middellandse Zee te sturen.

30 De PvdA levert vijf extra gedeputeerden in het dagelijks bestuur van de twaalf provincies (van 20 naar 25). De VVD levert vijf gedeputeerden in (van 25 naar 20), terwijl het CDA licht vooruit gaat (27, was 25). Dat is de uitkomst van de college-onderhandelingen na de Statenverkiezingen.

april

1 Het kabinet wil fors bezuinigen op het CBS in Heerlen. Het personeel staakt, de vestiging Voorburg verklaart zich solidair. Het kabinet draait de bezuinigingen deels terug.

1 De voorgenomen verkoop van een schilderij van Mark Rothko leidt tot een vertrouwenscrisis tussen directeur Chris Dercon en het personeel van Museum Boijmans Van Beuningen.

1 Bij de WK zwemmen kortebaan in Hongkong behaalt Nederland tien medailles, met onder meer goud voor Inge de Bruijn.

3 De NAVO treft ministeries in het centrum van Belgrado. NAVO- commandant Clark krijgt de vrije hand. Vluchtelingenaantal nu op 190.000.

5 De twee Libische verdachten van de Lockerbie-aanslag in 1988 worden door de VN overgebracht naar Nederland. Zij zullen door een Schotse rechtbank in Kamp Zeist worden berecht.

7 Het CPB verwacht in 1999 een terugval in de economische groei naar 2 procent, nadat de prognose eerder was bijgesteld van 3 naar 2,25 procent.

8 De Europese Centrale Bank verlaagt de rente met een half procent. De stap is bedoeld om de kwakkelende economieën in Europa vaart te geven.

9 De handelsoorlog tussen de VS en Europa over de bananenimport escaleert. De VS leggen veel Europese producten een strafheffing op.

10 Leraren mogen onbevoegd lesgeven, mits ze binnen twee jaar hun bevoegdheid halen. Minister Hermans heeft dit besloten om een nijpend tekort aan leraren te helpen oplossen.

12 De Europese Commissie ontneemt ambtenaar Paul van Buitenen zijn functie van intern financieel controleur. Hij was geschorst nadat hij een dossier over fraude bij de Europese Commissie naar buiten had gebracht.

12 KLM Cargo laat op Schiphol 440 Noord-Amerikaanse gestreepte grondeekhoorns afmaken. De Dierenbescherming is woedend.

14 De NAVO in verwarring na aanval op Albanees vluchtelingenkonvooi bij stad Djakovica, mogelijk 64 doden. Aantal vluchtelingen op 650.000.

14 Moskou stelt harde anti-NAVO-koers bij; benoeming ex-premier Tsjernomyrdin tot gezant Kosovo.

14 De beroemde Ich-bin-ein-Berliner-toespraak die de Amerikaanse president Kennedy bij de Berlijnse Muur uitsprak was deels geinspireerd op een tekst van Sicco Mansholt, staat in het boek `De Graanrepubliek' van Frank Westerman.

15 In een televisieactie wordt bijna 42 miljoen bijeengebracht voor de vluchtelingen uit Kosovo.

16 Voor de kust van Namibië is in de zeebodem een bacterie ontdekt die driekwart millimeter groot kan worden.

17 Hij is met het blote oog zichtbaar.

18 De RVD maakt bekend dat Prins Willem-Alexander de ziekte van Besnier-Boeck, een auto-immuunziekte, heeft gehad. De ziekte openbaarde zich in 1991 en is bestreden.

18 De Keniaan Japhet Kosgei wint de marathon van Rotterdam.

20 Twee scholieren vermoorden twaalf leerlingen en een leraar op Columbine High School in Littleton bij Denver. Daarna plegen ze zelfmoord.

22 Opeenvolgende bewindslieden hebben de Tweede Kamer ,,onduidelijk, onvolledig, ontijdig en onjuist' geinformeerd over de nasleep van de Bijlmerramp. Dit concludeert de enqu-tecommissie in haar eindrapport. De commissie stelt tevens dat de trage besluitvorming heeft bijgedragen aan verergering van gezondheidsklachten van mensen in en rondom het rampgebied.

22 De handelsrelatie tussen Europa en de VS krijgt een nieuwe knauw door het dreigement van Europa om met hormonen bewerkt vlees uit de VS te weren.

24 De NAVO viert het vijftigjarig bestaan in Washington. Top in teken van Kosovo.

25 Feyenoord wint voor de veertiende keer de voetbalcompetitie. Het feest ontaardt in een veldslag met de politie. Agenten schieten gericht op relschoppers. Het Leidse Crisis Onderzoeks Team concludeert later dat de politie slecht georganiseerd was en de mobiele eenheid te laat werd ingezet.

25 Michael Boogerd wint Nederlands enige wielerklassieker, de Amstel Gold Race.

mei

1 De zestienjarige Marianne Vaatstra uit het Friese Zwaagwesteinde wordt verkracht en om het leven gebracht. Het meisje was na een avondje stappen in Kollum alleen op de fiets naar huis gegaan. Grote commotie onder inwoners van Zwaagwesteinde, die bewoners van een nabijgelegen asielzoekerscentrum verdenken. Enkele arrestaties leiden tot niets.

4 Automatiseerder Getronics koopt voor 3,7 miljard gulden het tweemaal zo grote Amerikaanse computerbedrijf Wang Global.

5 Het Finse Huhtamaki doet een bod van twee miljard gulden op verpakkingsconcern Van Leer. Een week later komt Van Leer-topman Bill de Vlugt in opspraak omdat hij vlak na aangekondigde overname zijn aandelen Van Leer heeft verkocht. Twee weken later stapt hij op.

6 De G8, de zeven rijkste industrielanden plus Rusland, sluit een principe-akkoord over Kosovo.

7 Amerikanen bombarderen Chinese ambassade in Belgrado.

12 De Russische president Jeltsin ontslaat zijn premier Primakov.

13 Koersval van de Surinaamse gulden, volgens de regering door een mislukt cocainetransport.

16 Het schilderij `Vrouwelijk naakt voor tuin' (1956) van Picasso wordt in het Stedelijk Museum in Amsterdam met een aardappelschilmes vernield.

17 Harry Mulisch krijgt de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman `De Procedure'.

17 Ehud Barak wordt met grote meerderheid boven Benjamin Netanyahu verkozen als nieuwe premier van Israel.

18 Massale straatprotesten in Suriname tegen president Wijdenbosch.

18 De internationale denktank OESO waarschuwt dat de hoge hypotheken in Nederland een gevaar voor de economie vormen.

19 Roel Pieper, een jaar lang beschouwd als opvolger van Philips- president Cor Boonstra, stapt op.

19 Sergei Stepasjin nieuwe premier Rusland.

19 Het tweede kabinet-Kok biedt de koningin zijn ontslag aan nadat het correctief wetgevingsreferendum in de Eerste Kamer is weggestemd. Het voorstel kwam één stem tekort; VVD-senator Wiegel stemde tegen, ondanks druk vanuit de VVD en ondanks een klemmende oproep in de senaat van premier Kok om de coalitie niet in gevaar te brengen. De D66-bewindslieden wensten na de tegenstem van Wiegel geen deel meer uit te maken van het kabinet.

19 Lazio Roma wint in Birmingham de laatste Europa Cup voor bekerwinnaars door Real Mallorca te verslaan.

20 Genetische manipulatie van gewassen kan onvoorziene gevolgen hebben. Zo blijkt als genetisch gemanipuleerde ma¸is met het gen voor een gifstof tegen schadelijke insecten bij laboratoriumproeven ook monarchevlinders doodt.

21 Olivetti slaagt erin Telecom Italia over te nemen.

22 Twee Nederlandse echtparen Van Hulst en Van Nieuwenhuizen zijn op gruwelijke wijze om het leven gebracht in Monfort, Zuidwest-Frankrijk. Een klusjesman wordt aangehouden.

25 Provinciale Staten kiezen een nieuwe Eerste Kamer. Het CDA krijgt de grootste fractie. De paarse coalitie beschikt in de senaat over de kleinst mogelijke meerderheid van 38 zetels.

26 Manchester United behaalt de `treble': de Engelse voetbalclub wordt nationaal kampioen, wint de FA Cup en verslaat Bayern Mônchen met 2-1 in de finale van de Champions League. Beide treffers vallen in de slotminuut.

27 President Milósevic en vier medewerkers worden door het Joegoslavië-tribunaal gedagvaard wegens oorlogsmisdaden in Kosovo. Aantal vluchtelingen uit Kosovo bedraagt nu meer dan 950.000.

27 Het gekloonde schaap Dolly blijkt snel te verouderen omdat het dier is gekloond uit cellen van een al volwassen schaap.

28 De verwachte economische terugval blijft uit. Het CBS publiceert gunstige cijfers over het eerste kwartaal van 1999, met drie procent groei in plaats van een eerder voorspelde twee procent.

28 Een plan van de NS om alle loketten te sluiten lekt uit. Met name de ouderenorganisaties verzetten zich fel.

29 In België breekt de dioxineaffaire uit. Kippen hebben op grote schaal veevoeder gekregen met kankerverwekkende dioxinen. Enkele dagen later laat de Europese Commissie verdachte kipproducten vernietigen. Ook Nederland haalt verdachte kipproducten uit de handel.

31 Informateur Tjeenk Willink bereikt met de fractieleiders van de `paarse' partijen een akkoord over herstel van de coalitie. Er komt voor 2001 een (raadgevend) correctief referendum, vooruitlopend op grondwetsherziening.

31 Begin proces-Ocalan in Turkije.

juni

1 De Nederlandse Opera brengt in het Amsterdamse Muziektheater voor het eerst Wagners `Der Ring des Nibelungen'.

1 Motie van wantrouwen tegen Surinaamse president Wijdenbosch. Die blijft aan, maar belooft verkiezingen in mei 2000.

2 Milósevic accepteert het vredesplan van Tsjernomyrdin en mede- onderhandelaar Martti Ahtisaari.

2 Het ANC is de grote winnaar van de verkiezingen in Zuid-Afrika.

2 Staalconcern Hoogovens onderhandelt met British Steel over samengaan.

2 Verzekeraar Delta Lloyd neemt Nuts Ohra over.

3 Secretaris-generaal van de NAVO Solana wordt hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands en veiligheidsbeleid van de Europese Unie.

3 De demissionaire ministers Borst en Jorritsma overleven twee moties van afkeuring in de Tweede Kamer wegens hun optreden in de nasleep van de Bijlmerramp.

6 Het Algerijnse Leger van Islamitische Redding (AIS) legt definitief de wapens neer. De Gewapende Islamitische Groep (GIA) vecht door.

7 De Strijdende Democratische Partij van Indonesië, aangevoerd door Megawati Soekarnoputri, wint de verkiezingen in Indonesië. Tweede wordt regeringspartij Golkar. Vierde wordt de Partij van het Nationale Ontwaken (PKB) van moslimleider Abdurrahman Wahid.

7 D66-minister Apotheker (Landbouw) treedt af omdat hij vindt dat hij in het kabinet onvoldoende steun krijgt voor zijn mestplannen. Europarlementariër Brinkhorst volgt hem op.

9 De partijen softdrugs die sinds eind jaren tachtig met medeweten van justitie zijn ingevoerd en die leidden tot de IRT-enqu-te, waren dekmantel voor omvangrijke cocaine-import waaraan corrupte douane- en politieambtenaren hebben meegewerkt, zo schrijft de commissie-Kalsbeek die de opsporingsmethoden evalueert. Justitie reageert met ongeloof.

9 Staatssecretaris Faber (Landbouw) ligt onder vuur van de Tweede Kamer omdat zij te laks zou hebben gereageerd op de melding van dioxinebesmetting in voedsel uit België. Een motie van afkeuring wordt verworpen.

10 De NAVO beëindigt de luchtoorlog om Kosovo na 79 dagen.

11 Bierbrouwer Heineken koopt voor 1,43 miljard gulden een belang van 88 procent in de Spaanse marktleider Cruzcampo.

12 Russen bezetten onverwachts het vliegveld van Prístina. De vredesmacht KFOR trekt daarna Kosovo binnen.

13 De Europese Volkspartij, een combinatie van christen-democraten en conservatieven, wint de Europese verkiezingen. De socialisten, tot dan toe de grootste fractie, eindigen op de tweede plaats. In Nederland is GroenLinks de winnaar van de Europese verkiezingen. Zetelverlies is er voor PvdA, D66 en het CDA. De opkomst in Nederland was 29,9 procent.

13 Zware nederlaag voor christen-democratische en socialistische regeringspartijen bij de verkiezingen in België.

16 Oorlogsdreiging India en Pakistan om Kashmir.

16 Thabo Mbeki wordt de nieuwe president van Zuid-Afrika.

18 Het kabinet kandideert de voormalige politieke leider van de VVD Frits Bolkestein voor het lidmaatschap van de Europese Commissie in Brussel. Een maand later volgt zijn benoeming tot Europees commissaris voor de Interne Markt, Belastingen, Douane en Financiële diensten.

21 De gratis kranten Metro en Sp!ts worden geintroduceerd en uitgedeeld aan reizigers in het openbaar vervoer.

22 De grens tussen voeding en geneesmiddel vervaagt verder met de introductie van een margarine (Benecol) met cholesterolverlagende werking.

23 Een groep ouders in Diemen spant een rechtszaak aan tegen drie openbare basisscholen omdat de leerlingen vanaf september elke twee weken een vrijdag vrij krijgen. De ouders verliezen de zaak.

24 Minister Hermans presenteert in zijn Wetenschapsbudget 2000 een plan om het fundamentele onderzoek meer armslag te geven. Hij stelt 75 miljoen per jaar beschikbaar.

25 PvdA-burgemeester Brouwer-Korff van Amersfoort wordt benoemd tot burgemeester van Utrecht. Om de benoeming door te drukken dreigt minister Peper in de ministerraad met aftreden. De ministers van D66 en VVD hadden een voorkeur voor Kohnstamm (D66).

25 Het Duitse parlement stemt voor een omstreden Holocaustmonument in Berlijn.

29 Het Turkse staatsveiligheidshof veroordeelt æcalan ter dood wegens separatisme en hoogverraad.