Geen actie tegen coup in Ivoorkust

West-Afrikaanse staten besloten gisteren niet in actie te komen tegen de militaire staatsgreep in Ivoorkust van afgelopen weekeinde. De partij van de afgezette president Henri Konan Bedié verklaarde zich bereid samen te werken met de militaire machthebbers.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse staten (Ecowas) kwamen gisteren in spoedberaad bijeen in Mali. Met harde woorden veroordeelden ze de coup maar daden bleven achterwege. Ecowas eist van de junta een snelle terugkeer naar de democratie. De nieuwe Ivoriaanse militaire machthebber, Robert Gueï, heeft dit inmiddels al beloofd, zonder overigens een datum te noemen.

Ecowas dreigt Gueï niet met sancties of militair ingrijpen. Bij de omverwerping van het democratisch gekozen bewind in Sierra Leone eerder dit jaar besloot Ecowas wél in te grijpen. En toen in april in Niger militairen de gekozen president vermoordden, reageerde Ecowas woedend en dreigde met sancties als de soldaten niet snel de macht teruggaven, wat gebeurde. De militairen in Ivoorkust komen er opvallend mild vanaf met een veroordeling.

De staatshoofden van Ecowas hadden Bedié de afgelopen maanden herhaaldelijk gewaarschuwd dat hij zijn eigen graf aan het graven was. Bedié had Alassane Quattara, zijn belangrijkste rivaal bij de voor oktober geplande presidentsverkiezingen, uitgeschakeld door hem zijn Ivoriaanse nationaliteit te ontnemen. Toen hiertegen grootschalige protesten kwamen in de commerciële hoofdstad Abidjan, liet hij de kopstukken van Quattara's partij arresteren. Gueï liet onmiddellijk na de coup de gevangenen vrij en Quattara, die in ballingschap verbleef in Parijs, keerde dinsdag naar Abidjan terug.

Bedié's eigen partij, de Democratische partij van Ivoorkust (PCDI), besloot gisteren met het militaire bewind te gaan samenwerken. De oppositiepartijen hadden al eerder gezegd deel te nemen aan een door de militairen te benoemen overgangsregering. Zowel Quattara als Bedié hebben inmiddels hun deelname toegezegd voor presidentsverkiezingen onder auspiciën van de nieuwe junta. De ironie wil dat deze door de soldaten georganiseerde verkiezingen vermoedelijk democratischer zullen zijn dan wanneer gehouden onder het burgerregime van Bedié.

Ook de reactie van Westerse landen zijn mild gebleven. Amerika en Frankrijk spraken beide hun veroordeling uit. De VS moeten volgens hun eigen wetgeving maatregelen nemen tegen militaire coups en schortten dus alle militaire steun en ontwikkelingshulp op.