Frankrijk en EU beide naar rechter

Frankrijk en de Europese Unie stappen allebei naar het Europese Hof van Justitie in Luxemburg over de Franse boycot van Brits rundvlees. De Europese Unie wil dat Frankrijk die boycot opheft. Frankrijk vindt dat de Europese Unie het exportverbod op Brits rundvlees op 1 augustus ten onrechte heeft opgeheven.

De Europese Unie verbood in 1996 de export van Brits rundvlees in verband met de gekke koeienziekte (BSE). Het eten van met BSE besmet vlees kan bij mensen leiden tot de dodelijke hersenziekte Creutzfeld-Jacob. Sinds augustus mogen de Britten onder strenge controle weer rundvlees uitvoeren, maar wetenschappers van het Franse bureau voor voedselveiligheid waren van mening dat het vlees nog steeds onveilig was.

In een brief aan de Europese Commissie schrijft de Franse premier Jospin: ,,Gezien de serieuze twijfels over de risico's voor het opheffen van het embargo (...) heeft de Franse regering besloten een procedure te beginnen bij het Europese Hof.'' Volgens de brief hadden ,,wetenschappelijke elementen uit het advies van het Franse bureau voor voedselveiligheid (AFSSA) de Commissie ertoe moeten brengen om het besluit tot opheffing van het embargo te herzien of op zijn minst uit te stellen.'' De Commissie handelt volgens Jospin in strijd met het zogeheten voorzorgsprincipe van de EU, dat stelt dat bij twijfel voorzichtigheid het criterium moet zijn.

Het besluit van de Franse regering om het embargo niet op te heffen, leidde de afgelopen maanden tot een conflict tussen Groot-Brittannië en Frankrijk. Britse boeren riepen op tot een boycot van Franse producten. In november werden beide landen het eens over extra voorwaarden voor de export. Zo moest de herkomst van de Britse koeien zeer nauwkeurig geregistreerd worden en diende door middel van etikettering de Britse oorsprong van het vlees in de winkel herkenbaar te zijn. Ook daardoor was de AFSSA echter niet te vermurwen.

Op 9 december liet Eurocommissaris David Byrne Frankrijk weten dat de EU naar het Europese Hof zou stappen als Frankrijk niet voor 30 december het embargo zou opheffen. Verwacht wordt dat de procedure tegen Frankrijk, die al in november is voorbereid, maandag officieel zal beginnen. Een woordvoerder van de Commissie noemde het Franse besluit om eveneens naar de rechter te stappen ,,een tactische zet'' die geen invloed zal hebben.

Gewoonlijk duurt het een jaar of twee voordat het Hof uitspraak doet. Mocht Frankrijk schuldig worden verklaard, dan kan het een hoge boete opgelegd worden.

Ook Duitsland heeft het embargo nog steeds niet opgeheven. Maar volgens de Duitse regering is dat geen onwil, maar een gevolg van trage besluitvorming. De Bondsraad, de Eerste Kamer die beslaat uit vertegenwoordigers van de deelstaten, moet zich nog uitspreken. In sommige deelstaten bestaat weerstand tegen het toelaten van Brits rundvlees. De Europese Commissie heeft Duitsland vorige maand gevraagd om een tijdschema voor de opheffing van het embargo. (Reuters, AFP, AP)