Ex-marinier krijgt zes jaar celstraf

Ex-marinier J.S. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot zes jaar celstraf voor zijn aandeel in de smokkel van cocaïne vorig jaar van de Nederlandse Antillen naar Nederland.

Volgens de rechtbank is S. een van de leiders van de drugsorganisatie die zich bezighield met grootschalige in- en uitvoer van cocaïne. Het was de rechter echter uit de tenlastelegging niet duidelijk genoeg om welke organisatie het ging.

De rechtbank oordeelde gisteren dat S. zijn contactuele eigenschappen, die hij naar eigen zeggen altijd voor het staatsbelang inzette, juist in strijd met het landsbelang heeft gebruikt. De rechtbank meent dat S. gezien de ernst van de feiten een zwaardere straf dan de eis verdient. Maar door de vage tenlastelegging van de criminele organisatie blijft het vonnis conform de eis van zes jaar celstraf. Een voormalige ondergeschikte van de ex-marinier C.S. kreeg tweeëneenhalf jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De officier van justitie had tegen hem drie jaar gevangenisstraf geëist. De grote leider van de drugsbende G.P.M. kreeg acht jaar cel opgelegd. Vier overige verdachten kregen straffen variërend van vier jaar tot een jaar.

Justitie kwam de bende vorig jaar op het spoor in het onderzoek naar leden van het Koninklijke Korps Mariniers, die met Orion-vliegtuigen cocaïne smokkelden van Curaçao naar Nederland. C.S. had geregeld contact met deze smokkelaars. De bendeleden die gisteren werden veroordeeld hebben zich volgens het openbaar ministerie sinds het najaar van 1998 tot hun aanhouding in maart van dit jaar met drugssmokkel beziggehouden.

De hoofdverdachten in de eerdere marinierszaak zijn in maart veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf. Vijf verdachten gingen in hoger beroep. De zaak ligt al maanden bij het gerechtshof in Amsterdam. Het requisitoir van de advocaat-generaal is op 13 januari.