Ernest Douwes Dekker

In uw bijlage van 17 december stond een beschouwing van Remco Raben over de biografie van Ernest Douwes Dekker. Het is maar een kleinigheid, maar het lijkt om meer dan één reden juist de aanduiding bij de geplaatste groepsfoto te corrigeren. Op de eerste rij zit het door aanhangers liefkozend genoemde `klavertje drie': v.l.n.r. Tjipto, Ernest D.D. en Soewardi, het leidende trio van de in 1913 opgerichte Indische Partij. Van deze drie was `Nes' niet alleen formeel de voorzitter maar ook echt de aanvoerder; hij zit op de foto dan ook midden-voor, i.p.v. links op de voorgrond, zoals bij de foto onjuist stond aangegeven. In de goed leesbare biografie van Frans Glissenaar staat een en ander correct vermeld.

De biograaf komt alle lof toe de rol van Ernest D.D. te hebben willen vastleggen. Toen ik jong was, werd deze broer van mijn opa binnen de familie min of meer doodgezwegen. Als typisch op `Indië' georiënteerde Hollandse familie is dat achteraf wel begrijpelijk, maar niet verdedigbaar. De juiste en originele gevoelens en ideeën van Ernest heeft hij zijn leven lang consequent gediend. Als iedere D.D. werd ook Ernest afgezet tegen Multatuli. De betekenis van de laatste was groot bij het rijp maken van de geesten in Nederland, de betekenis van Ernest was vooral in Indonesië van eminent belang. Ernest miste misschien het literaire genie van zijn oudoom Eduard D.D. (de broer van zíjn opa), maar zijn vlijmscherpe pen en redenaarskwaliteiten waren gevreesd. Vorig jaar sprak ik oud-minister van buitenlandse zaken Roeslan Abdulgani en deze hield tegenover mij niet op te onderstrepen hoe essentieel de betekenis van Ernest D.D. voor de Indonesische zelfstandigheid is geweest.