Dossier onthult gebruik Theunisse

Tot op de dag van vandaag ontkent oud-wielrenner Gert-Jan Theunisse dat hij zich tijdens de Tour de France van 1988 schuldig heeft gemaakt aan dopinggebruik. Gisteravond werd de voormalige coureur uit de PDM-ploeg in het KRO-programma Reporter ontmaskerd als een grootverbruiker. Op een lijst, waarvan deze krant een kopie heeft, werd nauwkeurig bijgehouden welke middelen Theunisse kreeg toegediend en in welke hoeveelheden.

Behalve testosteron, het middel waarop Theunisse tijdens de Tour in 1988 bij een dopingcontrole positief werd bevonden, kreeg hij onder meer cortisonen, het hormoon celestone, het bijnierschorsextract cortigen en de cortico-steroïd bentelan toegediend. Van wie de lijsten van de PDM-renners afkomstig zijn, maakte Reporter niet bekend. Gisteravond werd op tv een kopie getoond van de lijst van Theunisse en een niet met name genoemde renner. De originele, handgeschreven lijsten zijn in het bezit van Reporter.

Theunisse werd in '88 bij een dopingtest op 15 juli betrapt, een dag nadat hij achter zijn ploeggenoot Steven Rooks als tweede was geëindigd in de bergetappe naar Alpe d'Huez. Voor de rit kreeg Theunisse ,,2 streepjes celestone'', een herstelbevorderend hormoon, toegediend. Na de etappe kreeg hij tien milligram testosteron ingespoten. Dat gebeurde tijdens de Tour van '88 vier keer, want de renner werd elke dag aan een strak regime onderworpen. Tegenover Reporter hield Theunisse vol van niets te weten. ,,Al zou ik iets gekregen kunnen hebben, waarvan ik het bestaan niet wist.'' In 1988 reageerde hij feller, nadat ook bij de contra-expertise was gebleken dat zijn testosteronspiegel te hoog was. ,,Ik had het liefst de hele controlecaravan onder gepist om het tegendeel te bewijzen. De witte jassen hebben me groot onrecht aangedaan.''

Uit de lijst van Theunisse blijkt echter dat zijn medische begeleiders hem ook testosteron bleven injecteren, nadat hij op 15 juli tegen de lamp was gelopen. Het blijft in dat licht opmerkelijk dat Theunisse blijft volhouden dat hij niet heeft geweten met welke medicamenten hij werd `geprepareerd'. Zo heeft de opsteller van zijn dossier op maandag 11 juli, de dag van de 9de etappe, vermeld dat Theunisse `in vertrek' 2 keer het cortico-steroïd bentelan heeft gekregen, halverwege de koers slikte hij dezelfde preparaten, waarna de coureur `s avonds nog eens met tien milligram testosteron werd geïnjecteerd.

Theunisse heeft altijd volgehouden dat zijn lichaam het mannelijke hormoon testosteron, de beroemdste anabole steroïde die de spiermassa bevordert, zelf aanmaakte. Des duivels was hij tijdens de Tour de France van 1988 na de uitslag van de contra-expertise, waaruit bleek dat hij een te hoge testosteron-spiegel had. ,,Juist ik, altijd zo'n felle tegenstander van doping, zit op de strafbank. Ik heb me op weg naar de Puy de Dome kapot zitten trappen om eerste te worden. Ik zweer dat ik clean ben. Dopinggebruikers moeten voor het leven worden geschorst.''

Hoewel zijn toenmalige ploegleider Jan Gisbers al eerder opbiechtte dat hij met de hulp van professor J. van Rossum `over de grenzen heen ging', hield hij zich in het programma Reporter op de vlakte. Hij zei nog steeds niet te begrijpen waarom Theunisse was betrapt. Elf jaar geleden sprak Gisbers nog van een `geheim dat ik niet prijsgeef'. Navrant klinkt nu zijn verdediging van Theunisse tijdens de Tour van elf jaar geleden. ,,Gert-Jan is een echte natuurmens. Hij neemt het liefst eigengemaakt brood mee.''

Uit zijn medische rapport blijkt echter dat bij PDM sprake is geweest van structureel dopinggebruik. Grotesk zijn de aantekeningen na elke etappe. Bijna elke dag heeft Theunisse in de Tour van `88 `zeer goed, goed' tot `perfect' gereden volgens zijn medische begeleiders. Hetzelfde staat vermeld in het dossier van de door Reporter anoniem gehouden renner, die tijdens zijn voorbereiding op de klassieker Milaan-San Remo onder meer 25 milligram testosteron kreeg geïnjecteerd. Hij reed vervolgens `een zeer goede wedstrijd'. Daartoe werden de renners bij PDM dan ook tot `fietsende apotheken' getransformeerd.