De stilte van Mr. Bean

The Story of Mr. Bean vond ik vanwege mijn eigen verwoede pogingen gelach en/of verwarring te veroorzaken erg interessant. Maar dat gevoel werd overschaduwd door mijn spijt dat ik Rowan Atkinson nu heb zien praten en bewegen als Rowan Atkinson. Ik wil helemaal niet weten dat er over nagedacht is. Mister Bean blijft een briljante en erg grappige creatie, maar is inmiddels dus ook gewoon een product. Van een product verschijnen analyses, Makings of en andere bijproducten die de illusie kapot maken. Nu de ene schreeuwlelijk na de andere zijn mening over deze of de volgende eeuw over ons heenstort, snak ik juist naar de stilte van mister Bean zelf.

Wat zou dit een gedenkwaardige oudejaarsavond zijn als alle tv-netten gevuld werden door een oorverdovende stilte. Misschien dat Mister Bean af en toe door het beeld moet lopen om te zien of we er nog zijn. Wandelend van zender naar zender. De enige spanning van de tv-avond is vanaf welk net hij even de huiskamer in kijkt. We zouden toch één avond per jaar ons zelf moeten kunnen vermaken? Het gebrek aan eigen tekst is blijkbaar zo nijpend, dat we liever naar een programma kijken over hoe iemand zonder tekst de tekstlozen van enig plezier voorziet.

Mister Bean kan alleen geëerd worden door gepaste stilte. Door de rest van dit stukje leeg te houden.

Ik denk dat jij meer aan het denken gezet wordt als ik nu plotseling midden in de zin . Waarom zou ik al het denkwerk doen terwij toch . Merk je he oor moo bol m , r ? s gr ! G oe .Vraag je je al af wa at? Het ga nerg h . Dat bepaal je zelf us.

Harpo Marx had beter begrepen. Hij praatte nooit in de onovertroffen films van de Marx-broertjes en veel mensen dachten dat hij echt doofstom was. Jarenlang zweeg hij over het hoe en waarom van zijn act. Pas veel later deed hij zijn mond open en bleek hoe veelzeggend hij was. Over dat hij altijd verliefd was op vrouwen die Fleming heetten. Over de kinderen die hij geadopteerd had. Waarom maar liefst 4 kinderen? Zodat als hij naar huis kwam er achter elk raam een kind stond dat naar hem zwaaide...

Daar word ik nou stil van.

Gezo en ukkig aar.

The Story of Mr. Bean, vrijdag, Ned.3, 19.24-20.21u.